Dit is echt een mooi gerecht voor in de tuin. Want alles wordt leuker als het buiten kan. Feestelijk en lekker fris. En zo maak je het:
Hele kip in witte wijn met krieltjes en jeneverbessen
hoofdgerecht (4 personen). bereiden ± 1 uur
Ingrediënten
1 grote kip*
45 g roomboter
500 ml witte droge wijn (bijv. chardonnay)
350 ml medium sherry
8 tenen knoflook, grof gesneden
2 middelgrote uien, in stukken
3 laurierblaadjes
5 kruidnagel
10 jeneverbessen
400 g krieltjes
1 ½ el zout
Bereiding
Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit de boter in een niet al te grote pan waar de kip net inpast en bak de kip hierin rondom bruin. Voeg alle andere ingrediënten toe aan de pan, laat langzaam aan de kook komen en laat de kip op laag vuur 45-50 min. zachtjes sudderen. Voeg na 25 min. de krieltjes toe en laat nog 20-25 min. sudderen. Verwarm de oven voor op 185°C. Doe de kip met vocht en ingrediënten in een braadslee, dek af met aluminiumfolie en braad de kip totaal1 uur. Voeg na 30 min. de krieltjes toe en verwijder 15 min. voor het einde het folie. Bedruip de kip regelmatig met vocht.
* Kies een goede kwaliteit kip, bijv. polderhoen of andere biologische kip.
Wijntip van Nicolaas: Garda & valpolicella
De ruime achtertuin van Venetië, Veneto, reikt tot aan het Gardameer. Alles wat geen parkeerplaats is voor toeristenbussen is daar beplant met de proseccodruif, en van de rode wijnen als bardolino en valpolicello word je ook niet blij. Gelukkig hebben we de familie Maffei nog. Die maakt Gardawijn zoals ‘t hoort. Een vrolijke wildebras met baldadige zuren, veel wild fruit en de geur van een zomer vol pubertestosteron. De valpolicella is gespierder en heeft de baard al in de keel.
Palazzo Maffei, garda, corvina 2018, € 7,60 en Palazzo Maffei, valpolicella 2017, € 11,40 (Okhuysen.nl)
Meer zomerse recepten staan in Zin 8. Nu in de winkel of hier te bestellen.
recept: Kirsten Eckhart. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Jacqueline Pietrowski. productie: Trudelies Schouten