Wij noemen dit soort gerechtjes ‘liflafjes’. In het oosterse deel van het Middellandse Zeegebied zeggen ze ‘mezze’. De recepten van dit zalige middenoostenmenu zijn van Merijn Tol. Die niet alleen heerlijke dingen voor delicious. maakt, maar met Nadia Zerouali ook het kookboek SOUQ en allerlei foodproducten met die Arabische signatuur ontwikkelde. Waan je alvast een beetje op vakantie met dit heerlijke voorgerecht!
Labne met pistache & koriander
Voorgerecht (6-8 personen). Bereiden ± 30 min (toppings) | uitlekken 4 uur – 1 nacht
Ingrediënten
1 el zout
1 l yoghurt (naar smaak Hollandse friszure of dikke Turkse yoghurt)
Met granaatappelpitten
2 el gepelde pistachenoten
3 takjes oregano
½ granaatappel
1 tl anijszaad
Met koriander-tomaat
3 el amandelen
1 rijpe tomaat
½ groene peper
3 takjes verse koriander
¼ gekonfijte citroen
1 tl korianderzaad
frisgroene olijfolie
Bereiding
Roer het zout door de yoghurt. Leg een schone kaas- of theedoek in een vergiet, schep de gezouten yoghurt erin en laat minstens 4 uur (voor zachte labne van Turkse yoghurt) tot 1 nacht (voor Hollandse yoghurt of ‘harde’ labne) uitlekken. Rooster voor de labne met granaatappelpitten de pistachenoten tot ze geuren en hak ze fijn. Ris de blaadjes van de takjes oregano. Haal de pitjes los uit de granaatappelhelft. Rooster eventueel de anijs geurig. Frituur voor de labne met koriander en tomaat eventueel de amandelen goudbruin en hak ze grof. Halveer de tomaat en knijp de zaadjes eruit. Gooi de schil weg. Snijd de peper, koriander en gekonfijte citroen fijn. Rooster eventueel het korianderzaad geurig.
Presentatie
Verdeel de yoghurt over 2 mooie platte schalen of borden, strijk glad en maak in een cirkel een paar geultjes. Verdeel over het ene bord alle ingrediënten van de labne met granaatappel en besprenkel rijkelijk met frisgroene olijfolie. Verdeel over het andere bord alle ingrediënten van de labne met koriander en de inhoud van de uitgeknepen tomaat en besprenkel rijkelijk met frisgroene olijfolie. Serveer met (zelfgebakken) platbrood.
Nicolaas tipt
Je kunt je gasten natuurlijk imponeren met geërft damast, oud zilver en porselein met het familiewapen. Maar zo’n zonovergoten tafel vol gastvrije Oosterse hapjes is wel zo plezant. De vrolijk flonkerende rosé kan dan gezellig in duralexjes – al verdient zo’n ranke roze wijn vol fijne kruidige geuren échte wijnglazen. Smaakt net zo deftig als veel duurdere Provencerosé, doch is dartel van afdronk.
Lavendette, alpes de haut provence, rosé 2017, € 6,50 (Hema)
Win Souq
Dit gerecht komt uit een echt lékker boek: Souq. Tafels vol mezze, van Nadia Zerouali Merijn Tol. Ruim honderd recepten om een tafel te vullen met Arabisch-mediterrane mezze (koude en warme gerechtjes) met een eigentijdse twist. Klik door naar onze winpagina en maak kans op een gratis exemplaar (Fontaine, € 32)
Recepten & bereiding: Merijn Tol & Nadia Zerouali. fotografie: Ernie Enkelaar. styling: Maaike Koorman. bewerking: Dosia Brewer