Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Vandaag: de Schotse ruit.
Panterprint
Ooit, een paar jaar geleden, heb ik op deze plek verkondigd dat panterprint inmiddels als een neutral gezien kon worden, zoiets als het nieuwe zwart: een basiskleur. Ik moet daarop terugkomen. Een paar maanden geleden was ik op het afscheidsfeestje van een erkende stijlkoningin – iemand bij wie je er vanuit kunt gaan dat iedereen modegewijs haar beste beentje voorzet – en daar droeg haast iedereen iets met een panterprintje. Het kon een paar laarsjes of een tas, maar ook een gehele outfit zijn. Misschien viel deze kennelijke dresscode mij meer op omdat ik zelf toevallig die dag niks panterigs droeg, maar wat ik zag, leverde beslist geen neutraal beeld op. Daarna begon ik erop te letten. En jawel, deze winter zie je overal panterprints, tijgerprints, slangenprints en/of koeienprints. Ze zijn zo alomtegenwoordig dat het punt van verzadiging bijna in zicht komt (althans bij mij).
Ontsnappen
Zin om te ontsnappen uit het dierenrijk? Dan is daar de Schotse ruit. Ik zag hem voorbijkomen in de documentaire McQueen, over leven en werk van de befaamde ontwerper Alexander McQueen (1969-2010). Hij ontwierp zijn eigen zwart, rood en gele tartan (geruite stof, red.), waarmee hij naar zijn roots (en de historische onderdrukking van de Schotten) verwees. Zijn show uit 1995, vol ruiten, is in modekringen legendarisch. Met actrice Sarah Jessica Parker vormde McQueen een geweldig geruit paar op het Met Gala van 2006. Het was allemaal nogal inspirerend: toen ik na afloop van de film thuiskwam, dook ik meteen in de kast om mijn rood geruite kledingstukken – een blouse, een poncho die van mijn oma is geweest – op te diepen.
De ruit
Ik ben niet de enige die (weer) voor de ruit valt. Deze winter hangen er naast de klassieke rode, gele en blauwe ruiten ook tartans in jaren 70 bruin en paars in de winkels. Er zijn grote en kleine ruiten, uitgevoerd in tal van materialen, van wol tot katoen. In Parijs had deze herfst de hippe conceptstore Merci een hele verdieping in de ruit gestoken, liet vriendin José op Instagram zien. Van behang via de kleding op de etalagepoppen tot de vloerbedekking, alles was geruit. En toch zag de ruimte er niet saai of eentonig uit. Geen wonder: er schijnen tussen de zeven- en vijftienduizend (!) geregistreerde tartans te bestaan. De Britse koningin heeft haar eigen variant, net zoals Vivienne Westwood.
Wat jij wil
“Je draagt de ruit nu op allerlei manieren, net hoe het bij je past”, zegt freelance styliste Anna Sokolowska, zelf getooid met een vintage rood geruite wollen pet van Zara. “Uitbundiger types kunnen helemaal losgaan door zich van top tot teen geruit te kleden of door verschillende ruiten met elkaar te combineren: grote met kleine, rode met blauwe of groene. Vind je dat een beetje heftig? Kies dan voor één geruit element in je outfit: een blouse bijvoorbeeld, die je combineert met een effen broek of rok. Een geruit colbertje van een goede kwaliteit is ook een goed startpunt waarmee je alle kanten op kunt.” Je kunt je ruit ook een beetje wegwerken, bijvoorbeeld door een Burberry trenchcoat te dragen met de bekende, gepatenteerde beige-zwart-rood-wit geruite voering.
Combinatie
Tuttigheid voorkom je door goed op de snit van je geruite kledingstuk te letten: kies iets dat een beetje oversized is of juist opvallend getailleerd. Een pofmouwtje erbij, een sneaker eronder – zo ben je niet Willemijn uit Gooische Vrouwen. En ben je er toch nog niet aan toe om (voor even) afscheid te nemen van de panterprint? Geen nood, aldus Anna Sokolowska. “Op de catwalk bij Michael Kors zag ik panterprint gecombineerd met een Schotse ruit voorbijkomen.”