Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook voor een auto huren op vakantie. Bereid je goed voor en ga zorgeloos en route.
Locatie
Op locatie een auto huren is soms goedkoper, maar vooraf huren biedt de kans om alle voorwaarden in het Nederlands te lezen en dan weet je precies waar je aan toe bent. Toch ter plekke huren? Op de luchthaven zelf is makkelijk, maar buiten het vliegveld (bereikbaar met een shuttlebus) ligt de prijs vaak lager.
Kleine letters
Lees het huurcontract goed door. Wat is wel/niet inbegrepen? Wat is de tankregeling? Wat zijn de regels voor annuleren en wijzigen? Is er een maximaal aantal kilometers? Bedenk ook dat contracten er niet altijd in het Engels zijn en zoek van tevoren uit waarvoor bepaalde afkortingen staan, bijvoorbeeld op Anwb.nl.
Nepvoordeel
Goedkoop is niet altijd voordeliger. Zo klinkt een goedkoop, klein autootje misschien verleidelijk, maar rijdt een auto met meer vermogen (zeker in bergachtig gebied) soms een stuk zuiniger. Ook zoiets is de full/empty-regeling: met volle tank ophalen en leeg terugbrengen. Het is goedkoper om zelf te tanken.
Timing
Stem ophaal- en inlevertijd handig op elkaar af, autohuur gaat namelijk altijd per 24 uur. Ben je bijvoorbeeld een week op vakantie en haal je de auto om 13 uur op, lever die dan op dag 8 ook uiterlijk om 13 uur weer in (een uur later betekent een dag extra betalen). Het is misschien wat gepuzzel, maar scheelt veel geld.
Verzekering
Controleer van tevoren wat de voorwaarden zijn qua verzekering. Dit verschilt per autoverhuurder, die soms ter plekke allerlei (onnodige) extra’s probeert te verkopen. Belangrijk zijn: de Collision Damage Waiver (CDW) en een verzekering die de WA-dekking tot een bepaald maximum bedrag verhoogt (de ALI, LIS of SLI).
All-in
Om nare verrassingen te voorkomen is een verhuurbedrijf met all-in prijzen, zoals Sunny Cars, handig. Inbegrepen: ongelimiteerd aantal kilometers, een ruime WA-verzekering, schadeverzekering, diefstalverzekering, inzittendenverzekering (PAI), terugbetaling eigen risico en dekking voor glas-banden- bodem en dakschade.
Navigeren
Huur geen navigatiesysteem! Dit is vaak zo duur dat je dan nog beter ter plekke een systeem kan kopen. Je kan natuurlijk ook je eigen kastje meenemen. Controleer dan wel of het land van bestemming in het pakket zit. Een andere optie is de navigatie- app op je smartphone. Installeer vooraf de juiste kaart zodat je ook offline kunt navigeren.
Controle
Maak bij het ophalen én het inleveren van de auto foto’s en/ of een filmpje van de auto en zorg ervoor dat de verhuurder eventuele krassen of deuken noteert. Dit voorkomt gesteggel over schade, schadeclaims en narekeningen. Houdt de verhuurder toch de borg (deels) in? Bij sommige verhuurbedrijven, zoals Sunny Cars, kun je dat bedrag claimen.
Documenten
Misschien vanzelfsprekend, maar je zou het maar vergeten: controleer of je rijbewijs nog (lang genoeg) geldig is, neem een kopietje mee en zoek uit of je een internationaal rijbewijs nodig hebt (aan te vragen via de ANWB). Neem ook een creditcard mee, daar vragen veel verhuurders om voor de borg, het eigen risico en eventuele schade en boetes.