Het is niemands favoriete onderwerp maar zo’n miljoen mensen hebben ermee te maken: ongewild urineverlies. Gelukkig is er veel aan te doen.
Blaastraining
Train je blaas om aandrang onder controle te krijgen. Probeer op het toilet je plas drie tellen op te houden. Lukt dat, probeer het dan een volgende keer vijf tellen. Experimenteer met ‘klokplassen’: verleng de tijd tussen twee toiletbezoekjes met 10 minuten (dus in plaats van elke 50 minuten elk uur gaan).
Noodsituatie
Plotselinge aandrang? Buig je bovenlichaam voorover (alsof je je veters strikt) om de druk in de buikholte te verminderen. Of span je bekkenbodem aan (tot 30% van de volle kracht) en loop rustig naar het toilet. Vooral níet doen: je knieën tegen elkaar drukken, billen samenknijpen of bekkenbodem- spieren maximaal aanspannen: die raken snel vermoeid.
Vocht
Minder drinken om ongelukjes te voorkomen lijkt logisch maar doe dat niet. Drink voldoende (1,5 tot 2 liter per dag) om je blaas gezond te houden en bacteriegroei te voorkomen. Drink gedurende de hele dag regelmatig water en minder na het avondeten om ongelukjes ’s nachts te voorkomen. Matig met alcohol, koffie en thee.
Materiaal
Hoeveel last je hebt van urineverlies bepaalt welk hulpmiddel het prettigst is. Er bestaat incontinentiemateriaal met plakstrips (inlegverband), absorberende broekjes (slips) en verband met heupbandfixatie. Elk type is verkrijgbaar in verschillende diktes. Op Hulpmiddelbezorgd.nl helpt een verpleegkundige je kiezen.
Voeding
Bepaalde dranken en voeding kunnen incontinentieproblemen verergeren óf verbeteren. Gunstig is vezelrijke voeding (volkorenbrood, groente en fruit) en op soja gebaseerd eten. Voeding op basis van tomaat, citrusvruchten, smaakmakers als tabasco, alcohol, cafeïne of koolzuur kun je beter laten staan.
Oefeningen
Vraag je huisarts of een bekkenbodemfysiotherapeut naar oefeningen om je bekkenbodem te verstevigen en daarmee de controle over plassen te verbeteren. Een voorbeeld: kruis je onderbenen (staand, zittend of liggend) over elkaar en druk tijdens het uitademen de buitenkanten van de voeten tegen elkaar.
Seks
Bang voor urineverlies tijdens de seks? Bekkenbodemspieren verkleinen de kans daarop (en kunnen ook nog eens zorgen voor een intenser orgasme!). Probeer ook voor het vrijen alvast naar het toilet te gaan om de blaas te legen. En denk eens aan andere standjes die minder druk uitoefenen op je blaas en urinebuis.
Houding
Neem de tijd en zorg voor een goede zithouding tijdens een toiletbezoek: rechtop met je voeten plat op de grond en je knieën iets uit elkaar. Plas zonder te onderbreken en te persen. Wiebel daarna of buig voorover om nadruppelen te voorkomen, kantel je bekken en pers nog eens licht na (bekkenbodem aan- en ontspannen).
Vergoeding
Met een recept van de (huis) arts wordt incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering vergoed. Vergoeding vindt plaats o.b.v. een intake met een incontinentieverpleegkundige. Deze kijkt welke materialen het meest geschikt zijn. Verpleegkundigen verbonden aan een site als Hulpmiddelbezorgd.nl regelen de financiële afhandeling met de verzekeraar ook.
Tekst: Anna Deems