In de benen
Stel: je sport geregeld en hebt een prima conditie. Maar je zit wel het grootste deel van de dag. Dan heb je toch een vergrote kans op het krijgen van diabetes type 2. Dat ontdekten onderzoekers uit Maastricht. Voor een groot onderzoek naar chronische aandoeningen volgden zij jarenlang 8000 Limburgers tussen de 40 en 75 jaar. Zoals verwacht bleek veel zitten het risico op diabetes type 2 te verhogen. Maar tot verbazing van de onderzoekers gold dat dus óók voor de mensen die verder heel fit waren. In de laatste versie van de Beweegrichtlijnen waarschuwde de Gezondheidsraad al voor de gevaren van veel stilzitten. Er is namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen daardoor korter zouden leven.
Hatsjoe!
2018 was een slecht jaar voor hooikoortspatiënten. Ze hadden veel langer dan anders last van betraande, prikkende ogen en niesaanvallen. De voornaamste reden? De warme en vooral ook droge lente en zomer. Normaal gesproken laten regenbuien pollen uit de lucht verdwijnen, maar afgelopen jaar kregen ze ruim baan om lange tijd rond te zweven. Misschien dat hooikoortspatiënten voor 2019 dus een regendansje moeten doen.
Treiter-patiënten
60% van de artsen (in loondienst) heeft minstens één keer last gehad van intimidatie door patiënten, hun familieleden of andere mensen van buiten de instelling. Denk aan schelden, pesten en treiteren. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral vrouwelijke dokters moeten het ontgelden. Bij verpleegkundigen ligt het cijfer trouwens nog hoger. Van hen meldt 63% wel eens geïntimideerd te zijn.
Helende honing
Dat honing geneeskrachtige eigenschappen heeft, is al eeuwen bekend. Maar de Britse Gezondheidsraad adviseert nu officieel om honing te eten bij verkoudheid. Sterker nog, in een nieuwe richtlijn staat dat honing en medicijnen waar geen recept voor nodig is eerste keus zijn voor verkoudheidspatiënten. Met dit advies hoopt de raad het gebruik van antibiotica terug te dringen. In tegenstelling tot Nederlandse huisartsen schrijven Britse dokters die middelen namelijk vaak voor bij verkoudheid.
Aids de wereld uit?
Voorlopig is dat een droom. Zeker zolang er nog zoveel tieners het virus oplopen. Elk uur raken er in de wereld dertig jongeren tussen de 15 en 18 jaar besmet met hiv, aldus UNICEF. Twee derde van hen zijn meisjes. In totaal stierven in 2017 130.000 kinderen aan aids.
30 minuten
en dan is ruim 99% van de Nederlanders met de auto bij een ziekenhuis. Alleen op de Waddeneilanden, in Zuidwest-Friesland en in Noord-Groningen zijn mensen langer naar een ziekenhuis onderweg.
Bron: RIVM
Tekst: Marte van Santen