Die expositie, dát lijkt je wel wat. Maar het is zo’n eind en wat moet je daar verder nog? Schrijver Nicolien Mizee (1965) bewijst dat elk stadje en elk dorp de moeite waard kan zijn. Zins Marianne van der Velden (1958) zoekt er de leukste tips bij.
Tot de nok
Als we een kwartier door Gorinchem hebben gelopen, zeg ik tegen mijn jongste zusje: “Ik wil alleen nog in Nederland op vakantie.” Gorinchem is een oude vestingstad. Je kunt uren over de oude wallen lopen, links de oude stad, rechts de Waal en de Merwede. Koeien en paarden tot hun buik in het water. Trage binnenvaartschepen glijden langs. Een strandje waar ouders met kleine kinderen in het water spelen.
Hier moet je eigenlijk al je buitenlandse vrienden mee naartoe nemen. Er is zelfs een molen, waar je gratis in mag, helemaal naar boven, tot de nok. Dan wandel je weer verder langs de oude vestingwerken. In een oude buskruitopslag is een kleine expositie van maquettes van monumentale stalen kunstwerken.
“Henk en zijn groep werken met driehoeken, vierkanten en cirkels,” vertelt de vrijwilliger enthousiast. “Hoe oud is Henk?” vraag ik. “Die is nu diep in de zeventig. Hij was vooral beroemd in de jaren 70. Toen zag je zijn beelden overal.” Ja, dat weet ik nog goed. “Je hebt je stukje voor Zin zeker al lang af,” zegt mijn zusje. “Wat een aardige mensen allemaal in Gorinchem!” “Vrijwilligers!” zeg ik laconiek. “Die lopen altijd over van enthousiasme.”
Verhaal halen
Doezelig van zon, water en een glaasje bier op de Groenmarkt, lopen we naar het hotel. We krijgen een zaal van een kamer, maar er staat maar één bed. Ik loop naar beneden om verhaal te halen bij de vriendelijke blonde jongen aan de balie, die schichtig reageert. “Nou, belt u maar als het geregeld is,” zeg ik en wil me omdraaien.
Dan springt een stevige man van een jaar of 60 de keuken uit. “Wij zijn van het restaurant!” roept hij. “Niet van het hotel!” “En u bent?” vraag ik ijzig. Nu ontploft hij volledig. “Ik ben de vader van deze jongen! En dat is mijn vrouw! En dit is mijn gezin!” Hij maakte een woedende cirkel met zijn hand. “En als het u niet bevalt, dan is het hierbij afgelopen!” Pijlsnel overweeg ik mijn opties. Weggaan? Tassen pakken, nieuw hotel zoeken? Gedoe. Ruzie maken? Kan ik wel, maar dan ben ik dagen overstuur. Proberen de zaak uit te praten? Gaat niet, de man is razend. “Ik hoor het wel,” zeg ik en loop weg.
Opgelost
“Ja mevrouw! Graag mevrouw! Dank u wel mevrouw!” schreeuwt hij me achterna. Boven ligt mijn zusje in diepe slaap. De telefoon rinkelt: het is de eigenaar van het hotel. “Mevrouw, ik begrijp dat er een probleempje is, maar het is opgelost hoor: u krijgt de kamer ernaast er gratis bij! Ik stap nú in de auto en kom de kamer in orde brengen.”
’s Avonds wandelen we naar veerdienst Riveer aan de oever van de Merwede en kijken naar de boten die langsvaren. “De drukst bevaren route van Europa,” zegt de oude man die onze bestelling komt brengen. “Alweer zo’n aardige man,” zegt mijn zusje. Ja. Maar de mens zit vreemd in elkaar: van dit heerlijke uitje, zal ik me toch altijd in de eerste plaats die woedende man herinneren, met die grijze kop en die gebalde vuisten.
Tips van Marianne
Gorcums museum
Op de markt in het oude stadhuis vindt u het Gorcums Museum. U kunt hier niet alleen leren van de geschiedenis van deze prachtige vestingstad, er is ook een vaste collectie uit de twintigste eeuw van kunstenaars die gewerkt en gewoond hebben in de stad zoals Ad Dekkers, Jan van Munster en Peter Struycken. Daarnaast zijn er geregeld wisselende tentoonstellingen, zoals nu De smaak te pakken, voedsel in & als kunst. Fraaie stillevens uit de zeventiende eeuw (David Teniers) afgewisseld met smaakvolle werken van nu zoals Jacques van Erven, Elvira Dik, Sjoerd Buisman. Te zien van 20 oktober tot 10 maart 2019, Grote Markt 17.
Gorcumsmuseum.nl
Met liefde gemaakt
Hongerig na de tentoonstelling? Espressobar Hugo is vlakbij. Bestel er een overheerlijke koffie met Caramel shortcake of een taartspecialiteit. Of voor de lunch een Croque Monsieur. Even geduld, deze wordt compleet vers bereid. Maar dat proeft u! Zeven dagen per week open. Grote Markt 24.
Espressobar-hugo.nl
Rosa
Haar winkeltje puilt uit met tweedehands spulletjes. Kleding, accessoires en allerlei dingen waarvan u niet wist dat u ze altijd al had willen hebben. Zoveel te zien! Neem lekker de tijd, bij Rosa vinden ze dat geen enkel probleem. Binnenkort een (hippie)feest? Hier scoort u een grootse jurk voor een klein prijsje. Burgstraat 10.
Facebook.com/RosaGorinchem
Lokale lekkernij
In 1892 begon bakkerij Kroes met het maken van zoute ronde koekjes. Deze Gorcumse Zoute Bollen worden nog steeds gefabriceerd volgens dit oude recept, alleen niet meer in Gorinchem. Toch blijven het ‘hun’ bollen. Leuk om mee te nemen als souvenir, alleen al vanwege het prachtige goudkleurige blik waarin ze zijn verpakt. Te koop bij o.a. bakkerij Van der Grijn waar bovendien ook de Gorcumse Vestingkoekjes te koop zijn. Arkelstraat 46.
Vandergrijn.nl
Rondom Gorinchem
De streek rondom Gorinchem is zo mooi dat het jammer is om maar één dagje te blijven. Mooie plaatsen als Arkel, de vestingstad Woudrichem, Slot Loevestein en de Biesbosch zijn te bereiken per fiets of veerboot. FB Cycling verhuurt fietsen. Haarstraat 26
Fb-cycling.nl
VVV Gorinchem heeft fietskaarten, plattegronden en kaartjes voor veerdienst Riveer. Groenmarkt 8.
Mooigorinchem.nl
Slapen bij uh…
Dingez! Logeren aan de Linge in een mooi verbouwd winkelpandje uit 1888 midden in het centrum. Hoe mooi wil je het hebben? In het winkelpand worden creatieve workshops gegeven. De B&B ligt achter de studio. De tweepersoonskamer heeft een eigen ingang, badkamer en toilet. Reserveer op tijd. Langendijk 8.
Slapenbijdingez.nl