Verdwalen in de eigen buurt. De portemonnee in de koelkast leggen. Onrustig gedrag. Bespeur je deze signalen bij jouw vader of moeder? Dan kan er sprake zijn van dementie.
Kan het worden voorkomen?
Dementie kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl, dat toont recent onderzoek aan (Erasmus MC, juli 2015). Tegenwoordig zorgen mensen beter voor hart en bloedvaten, daardoor blijven de aanvoerroutes naar het hoofd schoner en dat kan de hersenziekte afwenden. Dit zou kunnen beteken dat het aantal dementiegevallen minder snel stijgt dan voorspeld.
Fijne app
De Alzheimer Assistent is een gratis app voor mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie. Je krijgt uitleg over verschijnselen van dementie, tips hoe met de veranderingen om te gaan en je kunt ook gewoon je verhaal kwijt. De app biedt praktische tips over zeventig onderwerpen in tekst én video om bepaalde handelingen te verduidelijken. “De app is zodanig gerubriceerd dat snel en gemakkelijk informatie kan worden gevonden,” zegt Jos van der Poel, medewerker team Hulp en Informatie van Alzheimer Nederland. “Over de persoonlijke verzorging bijvoorbeeld. In een filmpje laten we zien hoe je iemand met dementie daarbij kunt ondersteunen, zonder alle handelingen over te nemen. Het mooie van de app is dat het aanbod blijft groeien. Gebruikers kunnen namelijk zelf tips delen en onderwerpen aandragen. Nog een pluspunt is het ‘Verslag van de dag’, hierin kunnen mantelzorgers rondom de persoon met dementie snel en makkelijk informatie met elkaar delen, maar ook terugzoeken.” Alzheimerassistent.nl
Geen gewoon café
Anders dan de naam doet vermoeden is het Alzheimer café geen bar, maar een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun naasten, maar ook hulpverleners en andere belangstellenden. “Een plek waar elke maand ervaringen uitgewisseld kunnen worden, met als doel de gevolgen van alzheimer bespreekbaar te maken,” zegt Marion Luiker, casemanager Dementie bij Draagnet, een ondersteuningsnetwerk in Zuid-Kennemerland voor thuiswonende mensen met de diagnose dementie. “De thema’s wisselen per keer. Het kan gaan over juridische maatregelen met betrekking tot wilsonbekwaamheid. Of over wat muziektherapie kan betekenen en euthanasie. De avonden beginnen vaak met een lezing of interview met een betrokkene, waarna ruimte is voor uitwisseling van ervaringen, ideeën, informatie, discussie en lotgenotencontact.”
Ikvergeet.info
Klokje rond
Wie achter op de tandem zit, heeft geen regie en is afhankelijk van een goede afstemming met de bestuurder. Zo werkt het ook met dementie. In het weekend van 22 en 23 september organiseert stichting 2bike4alzheimer voor de vijfde keer een sponsortocht op duo fietsen. Doel van de 24-uurs estafetterace – voor iemand met dementie moet je 24/7 zorgen – is zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.
2bike4alzheimer.inactievooralzheimer.nl
Doorbraak
Ultrasone geluidsgolven om Alzheimer te genezen? Klinkt als kwakzalverij. Toch lukte het een Australisch onderzoeksteam eerder dit jaar om met behulp van ultrasoon geluid hersenschade te repareren bij muizen met alzheimer-verschijnselen. Onderzoek wees uit dat de behandeling geen schade had toegebracht aan de muizenhersenen. Daarmee lijkt ultrageluid een veelbelovende methode voor de bestrijding van de ziekte van Alzheimer, waarvoor nog geen geneesmiddel bestaat. Brainmatters.nl
Net als thuis
In Reigershoeve proberen de medewerkers de gewoonten die mensen hebben zo veel mogelijk te handhaven. Uitslapers mogen bijvoorbeeld langer blijven liggen en de appartementen worden ingericht met zo veel mogelijk persoonlijke spullen. Buiten kunnen de bewoners vrij bewegen, het terrein meet één hectare en is omheind. Oprichter Henk Smit: “Veel mag, tenzij het anderen schade berokkent. Zo nam een bewoonster ooit haar hondje mee, dat ze uiteindelijk weg moest doen omdat hij mensen ging bijten.”
Lees meer over dementie in Zin 8.
TEKST: PETRA SCHOUTEN