Wat je van ver haalt is lekker. Massages, bijvoorbeeld. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Lomi Lomi en Ayurvedisch? Om verrassingen te voorkomen: de 5 populairste massages op een rij.
Shiatsu massages – acupunctuur zonder naalden
In het Japans betekent ‘shiatsu’ vingerdruk. De therapeut drukt op meridianen. Dat zijn energiebanen, die door de druk gestimuleerd worden om weer goed, of beter, te functioneren. Met een shiatsu-massage wordt de ‘Qi’ (levensenergie) weer in balans gebracht. Een beetje zoals bij accupunctuur, maar dan zonder naalden. En ja, deze techniek heeft veel raakvlakken met die Chinese geneeskunst, daar is-ie dan ook van afgeleid. Kijk daarom niet gek op als een klassiek geschoolde therapeut voor de behandeling de pols voelt of naar de conditie van nagels en/of tong kijkt. Dat helpt om te zien welke gebieden extra aandacht nodig hebben. Bij een klassieke shiatsu-massage lig je op de grond op een futon, een Japanse, dunne matras. Er wordt geen olie gebruikt en kleding kan aangehouden worden.
Chinese massages – lekker stevig
In de grote steden schieten deze salons als paddenstoelen uit de grond. Met de echte, traditionele Chinese massage heeft het meestal niet heel veel te maken, al kan een behandeling best aangenaam zijn. Een Chinese massage is over het algemeen vrij stevig. Wie zoekt naar een authentieke en verantwoorde (lees: gediplomeerde) Chinese masseur, kan kijken op www.zhong.nl, de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese geneeskunst. Deze massage is namelijk een onderdeel van die geneeskunst en helpt om Qi, levensenergie, in balans te brengen.
Ayurvedische massages – met warme olie en kruiden
Deze massage komt voort uit de Indiase geneeskunst. Die leer gaat ervanuit dat er drie typen mens zijn (dosha’s). Een massage wordt dan ook afgestemd op het dosha dat je bent. Je kunt een Vata (ether en lucht), Pitta (vuur en water) of Kapha (aarde en water) zijn, of een combinatie daarvan. Bij deze massage wordt met warme olie gewerkt. Daarin zitten kruiden die passen bij je ‘dosha’. Je ligt beurtelings languit op je buik en je rug. Er wordt gewerkt met lange strijkbewegingen, soms licht, dan weer diep en de therapeut gebruikt ook shiatsu. Deze massage is niet per se gericht op het ontspannen van de spieren, meer op het in balans brengen van je energie en het ondersteunen van je immuunsysteem.
Thaise massages – yoga voor luie mensen
Bij deze massage krijg je een losse broek en een soort kiel om aan te trekken. Deze behandeling wordt op een matrasje de grond gegeven. Er wordt veel gebruik gemaakt van ‘stretching’. De therapeut beweegt je ledematen en stretcht daarmee je spieren. ‘Yoga voor luie mensen’, zo gaat de kort door de bocht-uitleg. Bij Thaise massage gaan ze ervan uit dat spanning onder andere wordt opgeslagen in spieren. Die verkrampen, kunnen niet meer goed bewegen en een mens wordt stijf. Door die stijfheid krijgt iemand pijnklachten en sneller ouderdomsklachten. Deze massage wordt liggend én zittend gegeven. De therapeut zal bij de stretching ook zijn lichaam gebruiken; fysiek contact is dus een onderdeel van deze massage. Denk: armen om je heen en tegen het lichaam van de therapeut gehouden worden.
Lomi Lomi massages – massage in beweging
Uit Hawaï. Massage, adem en dans worden hier gecombineerd met lange strijkbewegingen, diepe bindweefselmassage en zachte gewrichtsontspannende technieken. Voor heel terughoudende, nuchtere Nederlanders misschien niet de makkelijkste kennismaking met massage. Wel is het zo dat het labeltje ‘Lomi Lomi’ vaak aan massages wordt gehangen, maar dat het met de traditionele ‘Lomi Lomi’ weinig te maken heeft. Dan bedoelen ze meestal dat er gebruik wordt gemaakt van lange strijkbewegingen.
Let op
- Geld terug
Heeft u een aanvullende ziektekostenverzekering? Dan kan het zijn dat de verzekering meebetaalt aan massages. Uw masseur moet dan wel aangesloten zijn bij een door uw verzekering erkende beroepsvereniging. - Happy end? Nee, dank u
Ook de zogenaamde ‘erotische’ massagesalons zijn ruim vertegenwoordigd in het massage-aanbod. Om te voorkomen dat u ongewild ergens terechtkomt waar u op een ‘happy end’ getrakteerd wordt, is het handig om de betreffende salon even te googelen op reviews. Vraag naar ervaringen in uw omgeving, of vraag het als u een afspraak maakt. - Nodig of voor de lekker?
Je kunt je laten masseren omdat je klachten hebt, dan heb je het over therapeutische massage. Het spreekt eigenlijk voor zich dat het dan belangrijk is te checken met uw arts welke massage geschikt is. Je kunt je ook laten masseren om je gevoel van welzijn te verhogen. Of een combinatie van beiden. - Nadorst
Na elke massage is het belangrijk om veel (water) te drinken. Door een massage komen er veel afvalstoffen vrij en water helpt om ze af te voeren. Veel mensen merken dat ze na een goede massage ook vaker naar de wc moeten, ook op die manier worden afvalstoffen afgevoerd. - Mag ik even de aandacht
Veel massagesalons en wellnesscentra bieden verschillende massagebehandelingen aan. Vaak worden technieken gecombineerd, ook door erkende therapeuten. Puristen zullen dat jammer vinden, anderen juichen het toe. Wat het allerbelangrijkst blijft van een goede massage: dat de therapeut goed naar u luistert, uw lijf goed aanvoelt en met zijn aandacht bij zijn werk (u!) is. - Bij u in de buurt
Google de massagevorm van uw keuze in combinatie met uw woonplaats. Een goede massagesalon, of therapeut/masseur zal waarschijnlijk een eigen site hebben.
Tekst: Karin Kroonstuiver
Remco zegt
Tijdens deze pandemie bezoek ik liever geen massagesalon omdat de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Daarnaast kan ik niet op elk moment genieten van een massage. Ik heb zelf een massage apparaat gekocht en het werkt perfect. Een handige website waarop veel informatie staat over massage apparaten is http://www.ontspanthuis.nl