Vier grote Nederlandse thriller-schrijvers, één college. Over vier facetten van het thrillerschrijven. Zó schrijf je een thriller volgens Tomas Ross, Siska Mulder, Charles den Tex en Carla de Jong.
Thriller Tip 1-4, door Thomas Ross
1 ‘Wil je faction schrijven, baseer je boek dan op de werkelijkheid en schrijf mannelijk en politiek getint.
2. ‘Doe research naar een gebeurtenis en laat daar vervolgens een plausibele theorie op los. Maak je speculaties wél aannemelijk aan de hand van controleerbare feiten!”
3. ‘Weet waar je hoofdpersoon woont, waar de camera’s zitten en wie zijn buurvrouw is.’
4. ‘Schrijf snel en flikker het meteen in de media.’
“Je merkt dat mensen wild enthousiast beginnen maar er weinig rekening mee houden dat anderen het moeten lezen en erin meegezogen moeten worden. Ik raad u eerst een paar thrillers aan: kijk nou eens hoe de meesters in het vak het aanpakken. En het allerbeste is natuurlijk De dag van de Jakhals van Frederick Forsyth.”
Meer over Tomas Ross
Thriller Tip 5-8, door Siska Mulder
5. ‘Wraak nemen is best lekker, zolang je het maar op papier doet.’
6. ‘Een boek begint vaak met een zin of een beeld in je hoofd. Werk dat eerst uit.’
7. ‘Herschrijf die eerste bladzijde van je boek eindeloos. Schrijven is schrappen en schaven tot je de juiste toon hebt gevonden.’
8. ‘Heb je een prachtige beginzin maar past deze niet bij de rest van het boek? Druk op delete.’
“Schrijven is net hardlopen: naarmate je het vaker doet, word je er beter in. Kilometers maken dus. En niet teveel vooruit denken. Gewoon gaan zitten en beginnen. Laat je niet afremmen door wat je wilt bereiken. Als je jezelf oplegt om een meesterwerk te schrijven is de kans groot dat er geen letter op papier komt. En als je dat idee laat varen, zou het zomaar kunnen dat je een prachtig boek schrijft.”
Thriller Tip 9-12, door Charles den Tex
9. ‘Maak heel duidelijk en goed onderscheid tussen het plot – wat je wilt vertellen – en het plotten.’
10. ‘Blijf altijd plotten (vooruitdenken), dan hou je grip op het verhaal terwijl het ontstaat.’
11. ‘De opbouw van spanning is: wat je de lezer geeft, wat de lezer verwacht en hoe je de lezer daar doorheen leidt.’
12. ‘Verval niet in clichés. Denk: ongezond levende politiemensen of commissarissen die altijd somber zijn, zoals in veel Scandinavische misdaadliteratuur.’
“Iedereen die denkt een verhaal in zich te hebben, raad ik aan dat op te gaan schrijven. Je moet alleen niet denken dat je het meteen goed doet. Ik heb mijn eerste boek ook zeven keer overgeschreven voordat het werd uitgegeven.”
Meer over Charles den Tex
Thriller Tip 13-16, door Carla de Jong
13. ‘Lees alles wat je schrijft hardop voor. Goeie check om te kijken of zinnen lopen en het lekker klinkt.’’
14. ‘Neem voor een personage een persoon uit je omgeving die je niet al te goed kent. Bijvoorbeeld iemand die je elke dag op de markt tegenkomt. Bedenk hoe hij of zij leeft, denkt en zou handelen.’
15.‘Zorg ervoor dat je al op grond van iemands taalgebruik kunt horen wie er praat. Dan heb je je karakter goed in de vingers.’
16. ‘Skip loze praat! Dat geldt zeker voor dialogen.’
“Zoek een verhaal dat alleen ú kunt vertellen. Vaak is dat iets wat u van dichtbij hebt meegemaakt en waarnaar u door een bepaalde bril kijkt. Zoek de spannende twist die u daaraan kunt geven. Dan heeft u een sterk begin voor een goed spannend boek.”
Meer over Carla de Jong
Kaasje kaas zegt
Goed tips! Ik gebruik ze gelijk!
Kaasje kaas zegt
Goede tips, hoor!