Wielerfans hebben maanden uitgekeken naar zaterdag 7 juli. Drie weken lang vormt het Franse landschap het decor voor misschien wel dé fietswedstrijd van het jaar: de Tour de France. Voor wie geen fan is maar wel graag wil meepraten:
De start
Het is de 105e editie van de Tour de France die begint op het eiland Île de Noirmoutier . In 21 etappes moet er 3.351 kilometer worden afgelegd. De slotrit finisht op zondag 29 juli in Parijs. Op de deelnemerslijst staan 22 teams die allemaal met acht renners van start gaan er zijn dus 176 mogelijke winnaars.
Het parcours
Reden ze vorig jaar nog door vier landen, nu blijven ze op Frans grondgebied. Er staan acht vlakke ritten, zes bergetappes, vijf heuvelritten, twee tijdritten en twee rustdagen op het programma. In de tweede week ze in de Alpen met een finish op de L’Alpe d’Huez. De slotweek gaat door Pyreneeën.
De kanshebbers
Nu hij toch mee mag rijden is Chris Froome een grote kanshebber. Voor Richie Porte, Nairo Quintana, en Vincenzo Nibali is die gele trui ook haalbaar. Maar ook ‘onze’ Bauke Mollema en Tom Dumoulin kunnen hoge ogen gooien. Voor sprinter Dylan Groenewegen liggen er volop kansen tijdens de vlakke etappes.
Het publiek
De bekende publiciteitskaravaan is 12 kilometer lang! Ruim 10 tot 12 miljoen toeschouwers zien deze langskomen. 65% daarvan is man de rest vrouw. 80% is afkomstig Frankrijk, de resterende 20% is dus toerist. Al die mensen staan zo’n 375 minuten langs de kant te wachten.
Ons land
Twee keer won een Nederlander De Tour. Precies 50 jaar geleden in 1968 ging Jan Janssen er met de winst vandoor. In 1980 stond Joop Zoetemelk bovenaan het klassement. De Tour startte zes keer in Nederland. In Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996), Rotterdam (2010) en Utrecht (2015).
De finish
Sinds 1975 ligt de finish op de Avenue des Champs-Elysées in Parijs. De renners maken traditiegetrouw zeven keer een rondje in de Franse hoofdstad. De winnaar is zondag 29 juli bekend maar zal zonder rondemissen op het podium staan, daar neemt De Tour de France sinds dit jaar afscheid van.
De truien
Hoe zit het nou met die kleurrijke Tour de France-truien? Fiets je in de gele trui dan ben je op dat moment leider in het algemeen klassement. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement. De vrolijke bolletjestrui wordt gedragen door de fietser met de meeste punten in het bergklassement. Dan bestaat er ook nog een witte trui voor de leider van het jongerenklassement (tot 25 jaar).
Meer?
Alles maar dan ook echt alles over de Tour lees je in de 196 pagina’s dikke Officiële Tour de France Gids 2018 met hierin alle etappes, ploegen en kanshebbers. Je bestelt hem hier.