Maureen (Mo) Belderink is de nieuwe hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt vanaf nu elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker. Daarom deze maand een fazant van het land, voorafgegaan door een knol uit de grond en toe zalige vijgen met kaas.
Vijgen
met honingcrumble, tijm en brie de meaux
Zo’n gerecht dat je eerst moet maken om te weten hoe lekker het is. Ook zalig met vanilleroomijs in plaats van de brie.
Ingrediënten
■ 50 g bloem
■ 3 el suiker
■ 25 g boter
■ rasp van ½ (bio)sinaasappel + 2 tl van het sap
■ 2 el honing
■ 8 hele vijgen
■ 1 tl verse tijmblaadjes
■ 200 g brie de meaux, op kamertemperatuur, in puntjes gesneden
Voorbereiding
Kan de ochtend van tevoren. Kneed met de vingertoppen van de bloem, suiker, boter, sinaasappelrasp en het -sap en 2 tl van de honing een kruimelig deeg. Snijd de vijgen kruislings in en druk ze iets open. Zet de vijgen in een ovenschaal en verdeel de resterende honing over de ingesneden vijgen. Strooi het kruimeldeeg in de vijgen, bestrooi met wat tijm. Zet de vijgen tot gebruik afgedekt koel weg.
Bereiding
Begin 35 min. van tevoren. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de vijgen 20-25 min. in de voorverwarmde oven, tot de kruimels goudbruin en krokant zijn. Zet de vijgen op 4 borden. Leg er een puntje brie bij.
Nicolaas tipt:
Madeira: Barbeito
Voor zover mensen Madeira kennen, weten ze dat het mooi is, dat Portugese eiland. Maar de wijn daar die ook zo heet…‘Iets voor in de soep?’ Nee. Barbeito maakt als een der weinigen madeira zoals het hoort: met veel geduld. Deze malvasia heeft vijf jaar gerijpt op oud Frans eikenhout en geeft tijden genot. Geconfijt fruit, gedroogde abrikozen, tijm…
Barbeito, madeira, reserva, malvasia (500 ml), € 13,95 (Horizonwines.com/)
Proef meer delicious.recepten op deliciousmagazine.nl!
Recepten en bereiding: Merijn Tol. beeld: Saskia van Osnabrugge. styling: Jet Krings