Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment.
Een tabboe
Dat de Hema kinderkleren tegenwoordig genderneutraal in de winkels hangt, maakte een tijdje geleden heel wat tongen – en pennen – los. Ik begrijp dat eigenlijk niet: wat is er mis met labels weglaten en kinderen of hun ouders gewoon de kleren laten kiezen die ze mooi vinden? Wel weer opvallend was dat je in de discussie vaak van voorstanders hoorde dat het zo fijn was voor meisjes. Die konden nu ook truien met een tractor erop dragen als ze dat wilden. Maar over hoe gelukkig jongens kunnen worden van een regenboog- glittersweater hoorde ik minder. Dat blijft kennelijk een taboe.
Klassiek
Het klassieke ‘mannenpak’ is al een tijdje genderneutraal. Marlene Dietrich hulde zich er in de jaren 30 al graag in en zag er even androgyn als glamoureus uit. Katharine Hepburn hield ook van het pak. In de jaren 60 kregen we Le Smoking van Yves Saint Laurent – zó sexy dat een draagster gewoon werd weggestuurd uit het chique restaurant waar ze wilde dineren.
BAFTA Awards
Ook in mijn geheugen gegrift staan Angelina Jolie en Brad Pitt. Bij de uitreiking van de BAFTA Awards in 2014 verschenen zij beiden in smoking: Angelina met haar boord open en los strikje. Zó cool. Anno 2017 is het ‘mannenpak m/v’ er in vele verschijningsvormen. Het hoeft niet meer zo klassiek. Je kunt een pak zowel chic, stoer als casual dragen, net wat je wilt: met een blouse of T-shirt eronder, met hakken aan de voeten of met brogues of gympen.
Oversized exemplaren
Dit seizoen zie je veel oversized pakexemplaren: jasje te groot, broek te lang. Gekleed, maar op een meer ontspannen manier. Er zijn ook pakken met getailleerde jasjes waarbij de smalle bijgesneden broek net iets boven de enkel valt. Of juist langer is en jaren 70-achtige wijde pijpen heeft. Er is echt voor elk wat wils te vinden. Als vrouw kun je natuurlijk in een pak naar het kerstdiner maar in de praktijk worden pakken vooral in professionele situaties ingezet. Denk de dames Clinton en Merkel (en vergeet ze wat mij betreft onmiddellijk weer). Dat het ook anders kan, zag ik bij dagvoorzitter Kim Coppes, bij wie ik onlangs een cursus modereren volgde. In haar scherp gesneden blauwe pak straalde ze op een prettige manier autoriteit uit en klom ze als dat nodig was – ook op haar hoge hakken – zonder problemen het podium op en af. Zag er stoer,elegant én praktisch uit.
Kim Coppes
Kim Coppes is een pakkenfan, vertelt ze als ik haar bel. “Juist vrouwen staan pakken mooi, zeker in combinatie met hakken. Als dagvoorzitter kies ik voor een pak als ik een bijeenkomst moet leiden waarbij mijn neutraliteit nóg belangrijker dan anders is. Een jurk kan natuurlijk ook, maar broek en jasje voelen in zo’n situatie veiliger. Een goed pak is een soort pantser – zo gebruiken mannen het ook.” Voor haar moeten het wel vróuwelijke pakken zijn. En die zijn nog niet zo makkelijk te vinden. “Het is een gat in de markt. Een pak voor vrouwen moet van ademende stof zijn gemaakt, je moet je er goed in kunnen bewegen, het moet liefst een sprekende kleur hebben én: een goede snit.
Niet helemaal perfect
Als het pak bij aankoop niet helemaal perfect zit, laat ik het bij een naaiatelier dusdanig aanpassen dat het haast een maatpak lijkt. Want als alles klopt, werkt het écht: in zo’n pak voel ik me zekerder op het podium en kan ik dus mijn werk beter doen.” En gaat het daar niet óók om bij kleren, dat ze je zelfvertrouwen geven? Kom maar op wereld! Een mooie les: zo fijn kan genderneutraal zijn.