De overgang is nou niet bepaald een salonfähig gespreksonderwerp. En vaginale droogheid al helemaal niet. Ondertussen kun je er wel flink last van hebben. En wat dan?
Betrappen in het openbaar
Opvliegers, slecht slapen, humeurschommelingen en psychische problemen. Dat de overgang deze klachten met zich kan meebrengen, weten de meeste vrouwen wel. Maar hartritmestoornissen, depressieve gevoelens en gewrichtsklachten zijn minder bekend. Net als problemen down under. Je zult vrouwen van 50+ niet snel in het openbaar betrappen op een levendige discussie over hun droge vagina en urineverlies. Toch krijgen vrijwel alle vrouwen na de menopauze te maken met atrofie van de vagina, ofwel: het dunner worden van de weefsels.
Minder zin in seks
Nederlandse vrouwen zijn vrij calvinistisch bij ongemakken: niet zeuren, gewoon even doorbijten. Daarom hoor je ze niet vaak over overgangskwalen. Toch is openheid belangrijk want veel overgangsklachten zijn makkelijk te verlichten, zegt menspauzeconsulent Heleen Backs. “Je kunt maar beter op de hoogte zijn van de hormonale revolutie die in je lichaam gaat plaatsvinden. Wij trekken een halfuur uit om de overgang en daarbij behorende symptomen en klachten alleen al bespreekbaar te maken. Taboeonderwerpen zoals vaginale droogheid kaarten we op een open manier aan. Met humor. Vrouwen voelen zich daardoor minder in verlegenheid gebracht en durven dan ook meer te vertellen en te vragen.
Neem de tijd
Het is goed je te realiseren dat er het een en ander kan gaan veranderen in je seksleven. “Veel vrouwen klagen over minder zin in seks en dat trekt vaak een wissel op je relatie. Daarnaast kan het gebeuren dat je geen vaginaal orgasme meer krijgt, maar alleen nog via stimulatie van de clitoris. En dan kun je door een droge vagina tijdens geslachtsgemeenschap ook nog kleine wondjes oplopen.” Praat erover met je partner en neem langer de tijd om opgewonden te raken voor je gaat vrijen, is haar advies. “Bovendien geldt: use it or lose it. Als je regelmatig vrijt, blijft de vagina beter doorbloed en vochtiger. Gebruik eventueel een glijmiddel.” Of dagelijks een moisturizer die de vagina vochtig houdt, zoals Vagisan. “Dit hydraterende middel bevat geen hormonen en kun je bij de drogist kopen.” Er bestaan ook niethormonale behan delingen in de vorm van vaginale gels en zetpillen op basis van hyaluronzuur. Hyaluronzuur, een lichaamseigen suiker die onder meer in het slijmvlies van de vagina voorkomt, zorgt voor stevigheid en elasticiteit.
TEKST: ANNEMARIE VAN DIJK