In Zin 10 praten vier Vlaamse smaakmakers over de smaak van Vlaanderen en Nederland: modeontwerper Anna Heylen, architect Frederik Jacobs, kunstenaar Hilde Nijs en sterrenchef Peter Goossens.
Modeontwerper Anna Heylen
‘Als een Nederlander binnenkomt, weet ik eigenlijk al wat die wil ’
Na een lange loopbaan in de mode-industrie opende ontwerper Anna Heylen (1963) in 2010 haar eigen Maison Anna Heylen in Antwerpen.
De eerste kneepjes van het vak leerde ze al als dertienjarige ‘spullenhulploopster’. “Je kon thuis oude kleren in een plastic zak doen, die werend opgehaald en naar één punt gebracht. Daar heb ik mijn eerste pakjes van Saint Laurent en Chanel gekocht, niet beseffende dat het Saint Laurent en Chanel waren.”
“Als een Nederlander binnenkomt, weet ik eigenlijk al wat die wil. Het gaat dan vaak om unieke items, zoals een in latex gestoken vestje waarop lintjes zijn gestikt. Bij gelegenheidskleding is de Nederlandse smaak juist weer opvallend klassiek, waarbij koningin Máxima en koningin Mathilde grote voorbeelden zijn.”
Meer lezen over Maison Anna Heylen?
Architect Frederik Jacobs
‘Een Nederlandse ‘ja’ betekent iets anders dan een Vlaamse ‘ja’’
Frederik Jacobs (1971) richtte met Christine Conix en Jorden Goossenaerts CONIX RDBM Architects op, gevestigd in België, Nederland en Marokko.
“Mijn ouders woonden in een vrij ouderwetse rijtjeswoning.” Een groot contrast met de villa van zijn oom en tante, in een oude boomgaard met ultramoderne inrichting. In het huis met de enorme gang, een grote vijver en een draaitrap ontstond zijn passie voor architectuur.
Die passie heeft geleid tot een gevarieerde loopbaan met samenwerkingen wereldwijd. En hoewel Nederland toch best dichtbij ligt, zijn de verschillen qua werkwijze soms groot. Zo heeft Jacobs moeten leren dat een Nederlandse ‘ja’ iets anders betekent dan een Vlaamse ‘ja’. “Als iemand in Nederland ‘ja’ zegt tegen een samenwerking dan gebeurt dat ook. Hier betekent het ‘ja, we zullen wel zien, maar…’”
Nieuwsgierig naar de projecten van CONIX RDBM Architects?
Kunstenaar Hilde Nijs
‘Het is altijd een avontuur met mij’
Hilde Nijs (1951) werkt als kunstenaar en curator in deKANTFABRIEK in Oost-Vlaanderen. Haar werk is in binnen- en buitenland tentoongesteld.
De progressiviteit van de Nederlandse kunstwereld maakte indruk op Nijs, vooral als jonge kunstenaar. En nog steeds zijn er artiesten die ze bewondert, zoals Marlene Dumas. Maar inmiddels heeft ook de moderne kunstwereld in Vlaanderen een slag gemaakt. Wel bemerkt ze dat er in Vlaanderen nog veel in hokjes wordt gedacht: “Iedereen zit in zijn eigen vijver, en van de ene vijver springen naar de andere gebeurt weinig.”
Zichzelf weigert ze in een hokje te plaatsen: “Ik voel me een Nederlandstalige Belg in Europa”. In haar werk zal ze verder op zoek blijven naar vooruitgang. “Het is altijd een avontuur met mij. Als er een dag komt waarop ik niets beleef, dán begin ik me zorgen te maken.”
Het werk van Hilde Nijs bekijken?
Sterrenchef-kok Peter Goossens
‘De Nederlandse keuken is in opmars’
Chef-kok Peter Goossens (1964) leidt in het Oost-Vlaamse Kruishoutem restaurant Hof van Cleve, dat al sinds 2005 drie Michelinsterren heeft.
“Er werd zeer goed gekookt bij ons thuis, er was een cultuur van lekker eten en goede producten. Daar moest de melk vandaan komen, daar de vis, daar de boter en daar het brood.”
Goossens roemt de traditie, smaak en diversiteit van de Vlaamse keuken, ‘van vis en lekkere stoofschotels tot een enorm groenteaanbod’. En de Nederlandse keuken? Die kent volgens hem dan nog steeds wel ‘een karnemelkcultuur en het broodje kroket’, maar is enorm in opmars dankzij chefs als Sergio Herman, Jonnie Boer en Ron Blaauw. “Zij hebben goede zaken waarin een nieuwe generatie chefs wordt opgeleid die hun kennis weer verspreiden.”
Benieuwd naar het sterrenmenu van Peter Goossens?
https://www.hofvancleve.com/nl/menus/
Zin 10, met daarin de complete interviews, ligt tot 21 september in de winkel!
Tekst: Anna Deems | Beeld: Chantal Ariëns