Het short-termism lijkt onuitroeibaar. Of zijn we toch in staat die aangeboren menselijke reflex voor ‘snelle winst’ de kop in te drukken?
Wat heb je liever: 100 euro vandaag of 200 euro over een jaar? Goede kans dat je voor die 100 euro nu kiest. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen bij deze vraag liever voor de onmiddellijke beloning gaan dan voor een uitgestelde – zelfs als die beduidend hoger is. Maar nu de volgende vraag. Wat heb je liever: 100 euro over zes jaar, of 200 euro over zeven jaar? In theorie exact dezelfde vraag, alleen moet je nu antwoord geven voor jouw toekomstige zelf, zes jaar verder. Als je de vraag zó stelt, kiezen de meeste mensen ervoor om straks toch maar een jaartje langer te wachten op die extra honderd euro.
Knagen aan je gemoedsrust
Heel verstandig natuurlijk. Maar hoe kan het dan dat veel mensen anders redeneren zodra het om geld gaat dat ze meteen in hun zak kunnen steken? Volgens gedragswetenschappers zit de oorzaak diep van binnen. Mensen denken (en doen) anders op het moment dat ze iets voor de korte termijn moeten beslissen dan wanneer ze verder vooruit moeten denken. Short-termism noemen economen dat – eigenlijk een heel herkenbaar verschijnsel als je erop let.
Mensen die zelf beleggen kennen het gevoel ongetwijfeld: je koopt een aandeel of een beleggingsfonds met als doel om er járen in te beleggen maar als deze na een week in koers is gedaald, word je onrustig: was het wel de juiste keus? Voor je langetermijndoel is er in die week eigenlijk niets veranderd. Wat stelt een koersdaling van een paar rocent op een termijn van een paar jaar nou voor? Maar o, wat kan dat verlies je aan je gemoedsrust knagen! Ineens is die langetermijnblik verdwenen en wil je het bloeden nú stoppen.
Impulsief
Onverstandig – hoe minder vaak een belegger impulsief handelt, hoe beter over het algemeen zijn rendement over een langere periode. Maar de (kortetermijn)angst voor verder verlies is op zo’n moment veel dominanter dan het verstand dat koeltjes de lange termijn in het oog houdt.
Het hele artikel kun je lezen in Zin 6. Deze koop je onder andere hier.