De ochtendkrant, het ritje naar je werk, even wandelen met de hond: het geeft rust, die alledaagse beslommeringen. Maar misschien wel nét iets te veel.
Positief
Timon (1965): “Ik kwam online een simpele tip tegen om de sleur te doorbreken – of eigenlijk: om anders naar sleur te kijken. Vraag jezelf aan het einde van de dag wat de drie meest positieve dingen van die dag waren. Dat kunnen gebeurtenissen, gevoelens of activiteiten zijn. Ik merk dat het voor mij in kleine dingen kan zitten. Zoals een spontaan gesprek-je met iemand in de trein of door de zon die tijdens het ontbijt naar binnen schijnt. Ik heb het nu een week achter elkaar gedaan en bekijk de dagelijkse beslommeringen in een heel ander – vrolijk! – licht.”
Een verrassingsweekend
Eric (1959): “Mijn vriendin Eva en ik werken allebei freelance, dat maakt ons flexibel en houdt ons fris. Een paar maanden geleden wilde ik ineens dat mijn relatie ook weer wat spannender zou zijn – iets waar je zelf geluk-kig wat aan kunt doen. Aan het einde van de dag stond ik met onze oude jeep voor het pand van de opdrachtgever waar Eva werk-te. Ik had wat spullen voor haar ingepakt en nam haar linea recta mee naar een huisje in Twente dat ik had gehuurd. Ik had de eigenaar gevraagd de open haard aan te steken tegen de tijd dat wij zouden arriveren. Van de bood-schappen die ik meenam, kookte ik een dinertje voor ons samen. We hadden een gewéldige avond – prachtig weekend ook. Wat was Eva verrast!”
Tevreden met sleur
José (19 4 6): “Ik hoef ‘de sleur’ helemaal niet te doorbreken. Omdat alles wat die sleur uit-maakt ooit zorgvuldig door mij is uitgekozen. Ik geniet van de dagelijkse rituelen en ben dank-baar voor mijn leven zoals het nu is. Zolang ik energie heb en gezond ben, hoeven de dingen voor mij niet te veranderen. Ik besteed mijn energie liever aan schrijven – ik ben met mijn tweede boek bezig – en aan schilderen: vooral portretten.Met mijn tevreden zijn met wat er is haal ik het hoogst denkbare geluk in huis. Ik maak elke dag veel moois mee. En gaat er eens iets anders dan anders, dan geniet ik daar óók van. Intens zelfs, omdat het zelden gebeurt en daarom ‘nieuw’, spannend en verfrissend is.Dus waarom zou ik de dingen anders gaan doen? Vanwege het idee dat je anders niet merkt dat je leeft? Nee hoor. Ik ben een tevreden mens die in dankbaar-heid leeft met de keuzes die ze heeft gemaakt en bij een door-breken van die ‘sleur’ in alle hevigheid geniet.
Productie: Anna Deems