De Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam. Wist jij dat het oorspronkelijk een havenwerk was van waaruit schepen werden gedoopt, gebeden werd voor een veilige thuiskomst? Bovendien was de kerk de laatste rustplaats voor tal van zeelieden en zeehelden. Daarom presenteert Sarah van Sonsbeeck de tentoonstelling we may have all come on different ships, but we’re in the same boat now – naar het beroemde citaat van Martin Luther King.
Zeemanstatoeages
De sporen van de zee zijn nog duidelijk in de kerk aanwezig. Zelfs het tongewelf van de Oude Kerk is met scheepstimmertechnieken vervaardigd als een omgekeerde romp van een boot. Traditioneel heet het middengedeelte van het gebouw dan ook niet voor niets ‘het schip’. In de kerk zijn bovendien fragmenten van beschilderingen te vinden die ook op zeemanstatoeages voorkwamen.
Reddingsdekens
De kunstenares vroeg zich voor de tentoonstelling af: wat verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk in Amsterdam met het actuele vraagstuk van migratie? Sarah maakte in 2012 een Anti Drone Tent uit reddingsdekens: een materiaal gebruikt om het lichaam warm te houden én onzichtbaar wordt voor drones. De gouden Mylar deken heeft sinds de vluchtelingencrisis een andere betekenis. De deken was regelmatig te zien als middel om vluchtelingen warm te houden. Het is dit gouden en beschermende materiaal waarop de kunstenares eflecteert in de Oude Kerk, een eeuwenoud gebouw dat net als de deken ook bescherming en behuizing biedt.
Oude Kerk
De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam, midden in het beroemde, historische centrum van Amsterdam, de Wallen. Sinds 2013 staat hedendaagse kunst centraal in een doorlopend programma van monumentale, site-specifieke tentoonstellingen. Het is dan ook niet gek dat de kerk Sarah voor deze plek heeft gevraagd. Haar werk was eerder al te zien in onder andere galerie Annet Gelink, de Nederlansche Bank en Van Abbemuseum.
19 mei tot 17 september de zee terug in de Oude Kerk. Klik hier voor meer informatie.