In 1836, bij een groot huis met gigantische plantage, wordt een meisje geboren. De familielijn begint.
Mannen hebben er meerdere vrouwen en ze slapen met de werksters van de plantage. Het gebeurt in Suriname, waar de blanke mannen heersen over de bevolking. Ze misbruiken hun macht en planten zich voort met hun slaven. Hoewel de levens van deze werksters zwaar zijn en ze weinig hebben om voor te vechten, blijven ze vasthouden aan hun meest dierbare bezit: elkaar.
Treurige geschiedenis
Het verhaal speelt zich af in de slaventijd en is om die reden een treurig hoofdstuk uit de Surinaamse en Nederlandse geschiedenis. De Surinamers worden onderdrukt en hebben niets te zeggen over hun eigen land. Wanneer kinderen geboren worden en nieuwe regels de overhand krijgen, lijkt de situatie iets te verbeteren.
Feiten & fictie
Annejet van der Zijl weet te raken met feiten en gebeurtenissen uit het verleden, maar weet er net zo goed een optimistisch verhaal van te maken. Uiteindelijk werkt iedereen met elkaar samen op gelijk niveau en zet iedereen zich in voor hun gemeenschap. De Dageraad verscheen in een eerdere editie als kort verhaal bij de roman Sonny Boy. Nu is het ook los verkrijgbaar.
Over de auteur
Annejet van der Zijl studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte als journaliste tien jaar bij het opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over het meest roemruchte artistieke broeinest van Nederland. Van de Amerikaanse prinses, verschenen in 2015, werden in tien maanden 150.000 exemplaren verkocht.
Dageraad – waar het verhaal van Sonny Boy begon (Querido, €15,00)