Het Nationale Ballet presenteert de tijdloze liefdestragedie Onegin. Dit roerende balletdrama maakt wat in je los. Niet alleen bij de kijkers, maar ook bij dansers! Een hoofdrol in Onegin bemachtigen is zeer prestigeus. Elke vrouwelijke soliste wil de rol van Tatjana dansen, elke mannelijke solist die van Jevgeni Onegin.
Afwijzing
Het ballet is gebaseerd op de gelijkamige roman van Aleksandr Poesjkin uit 1833. Met in gedachten het Rusland van anno 1820. Tatjana is smoorverliefd op de aristocraat Onegin. Maar hij moet niks van haar weten en besluit Tatjana’s zuster Olga te verleiden. Maar Olga is al met zijn vriend Lenski verloofd. Dit leidt tot een spannend duel. Jaren later loopt Onegin de inmiddels getrouwde Tatjana tegen het lijf. Geheel tegen de verwachting in maakt zij nu wél wat in hem los. Hij vraagt om een tweede kans. Zal Tatjana hem die kans geven of blijven ze eeuwig ongelukkig?
Wereldrol
De intense verhaal vraagt veel van dansers. Met name Tatjana’s innerlijke tweestrijd om Onegin is wereldberoemd. De beeldschone eerste soliste Anna Tsygankova neemt deze pittige rol voor haar rekening. Poesjkin was naast schrijver een groot balletliefhebber. Hij schreef bijvoorbeeld dat in de zestienjarige ballerina Maria Danilova meer poëzie stak dan in de gehele Franse dichtkunst bij elkaar. Tijdgenoten beweerden dat Danilova op haar zeventiende stierf aan liefdesverdriet.
Tsjaikovski
Er wordt niet gedanst op de gelijknamige operamuziek van Tsjaikovski, maar choreograaf John Cranko heeft gekozen voor een arrangement van minder bekende Tsjaikovski-composities van Kurt Heinz Stolze. Hij baseerde zijn partituur op relatief onbekende pianostukken. Bijvoorbeeld die uit de cyclus De jaargetijden en uit de opera Cherevichki (1885).
Van 29 maart t/m 16 april bij Nationale Opera & Ballet. Klik hier voor mer informatie.
Alvast een voorproefje:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."