In drie jaar tijd schreef Jacques Klöters duizenden stukjes die hij allemaal op Facebook zette. Nu zijn ze gebundeld.
Verscheen 29 november bij Nijgh & van Ditmar
Het verhaal
In drie jaar tijd schreef Jacques Klöters zo’n duizend stukjes, die hij allemaal begon met de zin ‘Ik zat vanmorgen te denken…’ en op Facebook plaatste. Hij woelde door zijn herinneringen als een varken op zoek naar truffels, beschouwde zijn vroegere zelf, joeg op treffende gedachten en documenteerde zich waar mogelijk met oude agenda’s, dagboeken, teksten, brieven en kranten.In Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen zijn de mooiste stukjes verzameld. Van het rooms-katholieke Amsterdam in de jaren vijftig en zestig tot zijn vriendschappen met Annie M.G. Schmidt en Hans Dorrestijn en zijn cabarettijd bij Don Quishocking: Jacques Klöters vertoont zijn gedachten en herinneringen zoals een pauw zijn staart vertoont. Niet uit ijdelheid maar uit de behoefte iets moois te laten zien.
De auteur
Jacques Klöters (1946) is maker en presentator van radio- en televisieprogramma’s voor de Nederlandse Publieke Omroep, zoals het populaire zondagochtend-radioprogramma De Sandwich. Hij is de samensteller van veelgeprezen bloemlezingen waaronder Omdat ik zoveel van je hou, Ik zou je het liefste in een doosje willen doen en Zo de ouden zongen. Ook zijn biografie over Toon Hermans werd in 2010 met veel lof ontvangen.
Boekenclubrecensies
Mieke Timmer: Het boek is weliswaar vlot geschreven, maar ik had moeite de draad op te pakken. Het was voor mij geen boek om achter elkaar te lezen, maar stukje voor stukje.. Verder staan er veel herkenbare situaties in beschreven voor ieder boven de 50…lees meer
Anneke Hop: Jacques Klöters is een begenadigd verhalenverteller. Zijn boek Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen met als ondertitel Mijn Journaal bestaat voor het grootste deel uit herinneringen aan zijn eigen leven…lees meer
Hanneke Tinor-Centi: Klöters geeft via zijn ‘Ik zat vanmorgen te denken’-stukjes bovendien blijk van een ongebreidelde fantasie en open geest. Een vrije denker waar we feitelijk allemaal een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Ik zou u allen dan ook graag willen aanraden dit boek te lezen en de vele ‘cadeautjes’ die Klöters ons via Facebook geeft, uit te pakken…lees meer
Marlien Keune: Ik heb het met plezier gelezen, dat komt ook dat ik een echt Amsterdammer ben (van beide kanten al 3 eeuwen Amsterdammers) ook ben ik op bij de zuster op de Lauriergracht op school geweest en heb difterie gehad. Dus het boek was voor mij een feest van herkenning, en natuurlijk door alle bekende namen die er genoemd zijn, met een goede typering. Het leest lekker weg. Jammer niet echt een verhaallijn, het zijn fragmenten.Maar al met al heb ik erg genoten.
Henri Hoetink: Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen – is een verzameling anekdotes en een boek dat ik zelf normaal niet snel zou pakken om te lezen. Normaal geef ik de voorkeur aan fictie of biografieën van bekende “interessante” mensen in deze wereld. Toch wist het boek mij te pakken en heb ik het met plezier gelezen. Het boek geeft een mooi inkijkje in het leven van Jacques Klöters zelf en het (Amsterdamse) wereldje van kunst en cultuur in de afgelopen decennia. De schrijfstijl is soms bijna zakelijk, soms grappig en soms ook mooi en literair. Hoewel veel bekende Nederlanders in het boek de revue passeren, lijken deze personen figuranten in het verhaal van Klöters en zijn dus niet zelf de rode draad. Mede hierdoor blijft het boek, ondanks de losse anekdotes, één geheel. Zelfs als de naam Jacques Klöters je weinig of niets zegt, is dit boek een aanrader als je even iets anders wilt lezen dan de doorsnee boeken in de boekhandel.
Dit boek ook gelezen? Stuur je recensie naar ons op via boekenclub@newskoolmedia.com of plaats hieronder een reactie! We zijn benieuwd naar jouw mening.
Nieuwsgierig?
Stemmen
Hoeveel sterren geef jij Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen?
Discussiëren doe je zo!
Wij horen graag jouw mening! Wil je iets met ons en de deelnemers van de boekenclub delen? Reageer dan met het reactieformulier onder dit artikel. Wij houden het in de gaten en komen op de vraag of opmerking terug.