Heksengebroed van Margaret Atwood is een leuk boek wat het werk van Shakespeare voor een breder publiek toegankelijk maakt.
Een leuk boek dat lekker wegleest. Ik heb al een paar boeken van Margaret Atwoord gelezen en tot nu toe heeft ze me nog niet teleurgesteld. Ook deze keer was het weer raak.
Het verhaal is een herinterpretatie van ‘de storm’ van Shakespeare. Tegelijkertijd komt het originele werk ook aan bod. Waardoor het boek de lezer ook introduceert tot Shakespeare op een interessante wijze zonder belerend te zijn.
In feite is het boek een toneelstuk binnen een toneelstuk. Terwijl de hoofdrolspelers in het boek hun respectievelijke rollen uitspelen binnen het verhaal van ‘de Storm’, wordt het stuk van Shakespeare ook in zijn oorspronkelijke vorm opgevoerd als deel van het verhaal.
Daarbij wordt het stuk en de personages ook uitgelegd, dit geeft het boek meer gelaagdheid en voor mensen die niet bekend zijn met Shakespeare geeft het meer achtergrond. Mensen die Shakespeare wel goed kennen daarentegen kunnen hier dan mogelijk weer een verschillende of nieuwe interpretatie van het stuk uit halen.
Felix, hoofdkarakter in het boek, is de Prospero van het verhaal, hij wordt verraden en gaat in ballingschap. Bij tijden een arrogant en egoïstisch personage voor wie de lezer toch de nodige sympathie krijgt. Felix gebruikt alles en iedereen om zijn uiteindelijke doel te bereiken. Namelijk wraak te nemen. Hij gaat theater les geven in een lokale gevangenis. Uiteindelijke gaan de gevangen zijn ‘storm’ opvoeren. In eerste instantie hebben de gevangenen weinig op met Prospero, wegens zijn irritant en manipulatief karakter. Maar dan legt Felix hen uit dat Prospero’s acties veroorzaakt worden door de omstandigheden. Hierdoor gaat de lezer ook meer begrip tonen voor Felix. De man heeft veel moeten lijden en komt uiteindelijk tot inkering. Maar net zoals Prospero moet vrij gelaten worden door de goedkeuring van het publiek, heeft Felix de goedkeuring nodig van de lezer die moet bedenken hoe het hem vergaat na de laatste zin van het boek.
Ik geef dit boek 4 sterren.
Tjarda Hilarius