De in Amerika geboren journaliste Liddie Austin (1959) adviseert, gefundeerd en uitgesproken, over het uiterlijk van de Nederlander – vrouw of man. Vandaag vertelt ze over de kracht van sieraden.
Speciale gelegenheid?
Kun je zelf sieraden kopen of moet je, zoals de mare gaat, nederig wachten totdat je bij wijze van spreken iets onder de kerstboom aantreft? Ik vind dat je ze best zelf kunt kopen. De cadeaugevers in mijn omgeving weten bovendien vast niet dat ik nu kleine zilveren oorbellen begeer. Sinds ik het tweede gaatje in mijn linkeroor, dat decennialang ongebruikt was, opnieuw van een oorbel heb voorzien, beleef ik veel plezier met het samenstellen van oorbelcombinaties. Symmetrisch, asymmetrisch, rebels of chic, grote oorbellen gecombineerd met kleine knopjes, een rijtje ringetjes of een verzameling van verschillende oorbellen naast elkaar, alles blijkt te kunnen. Ik nam er algauw op links nog een derde oorgaatje bij en op rechts een tweede. Zilveren oorbelletjes hoeven helemaal niet duur te zijn. Die koop ik dus lekker zelf, zonder te wachten op een ‘speciale gelegenheid’.
Pimp je outfit!
In een levensfase waarin er op het gebied van het uiterlijk misschien minder te experimenteren valt dan ‘vroegah’ zijn sieraden en andere accessoires een zegen. Een oorlel vol met oorbellen kan tegenwoordig op je 18de én op je 68ste, ik vind het vooruitgang! Met sieraden kun je je outfit inkleuren: wat overdag gewoontjes is, wordt met een opvallende broche erbij ’s avonds iets feestelijks. Je kunt er je stemming en je persoonlijkheid mee uitdrukken: een nostalgische gouden collier geeft een totaal andere sfeer dan een grote kunststof ketting. Bovendien leiden sieraden de aandacht af van zaken die je nu misschien minder wilt benadrukken (lees: rimpels).
Traktatie
“Natuurlijk kun je sieraden voor jezelf kopen!” vindt ook Kyra Marcopoulos, die ik op een middag spreek in Petit Depot, haar ‘conceptstore’ in het centrum van Haarlem. “Wie moet je anders trakteren als je alleen leeft?” Ooit begon ze samen met een vriendin haar eigen modelabel, Kyra & Ko, maar na een turbulente tijd besloot ze alleen nog maar te doen waar ze zin in had. Nu is ze stewardess, werkt ze als agent voor een modelabel, heeft ze dus dat winkeltje en maakt ze onder de naam KEM beeldige sieraden. “In de mode zie je nu enerzijds kleine oorbellen en ringen, anderzijds juist over de top, barokke sieraden.
Maak het persoonlijk
Een hand met twintig ringen is hip. Het lijkt mij vooral onhandig,” zegt Marcopoulos. In plaats van door vluchtige trends laat zij zich liever inspireren door de oudere vrouwen die ze in Zuid-Europa ziet. “Zij maken hun vaak simpele kleren persoonlijk door hun accessoires: een ketting, een broche, een sjaal.” Marcopoulos houdt van sieraden die een verhaal hebben. De juwelen die ze van haar moeder erfde, bijvoorbeeld. Sommige waren niet haar smaak, maar die heeft ze omgesmolten tot iets wat haar wel aanspreekt. Zo werd een gouden ketting een armband. Ook voor haar klanten transformeert ze juwelen-met-een geschiedenis tot iets nieuws. Als er te weinig oud goud is voor een nieuw sieraad en extra goud te duur wordt, vult ze wat er is aan met zilver. “Minder begrotelijk, maar niet minder fraai.” Het doel is altijd om iets te maken dat perfect past bij degene voor wie het bestemd is. Terwijl we praten zien we buiten een stoere vrouw van onze leeftijd voorbijkomen. Ze is helemaal in het zwart: haar cargobroek, haar parka, haar Dr. Martens. Maar wat vooral opvalt, zijn de imposante bloedkoralen ketting en oorbellen die ze erbij draagt. “Kijk,” zegt Kyra. “Daar zit vast een verhaal achter, of ze die juwelen nu heeft gekocht of gekregen.”