Liddie Austin (1959) droeg als kind met plezier overgooiers, hotpants en Kickers en schreide bittere tranen toen zij Duitse sandalen kreeg opgedrongen. Nog steeds heeft ze uitgesproken opvattingen over wat ze wel en niet wil aantrekken. Vandaag alles over parfums.
Soms weet je het even niet. Je lievelingsbroek zit ineens stom, de jurk waarvan je dacht dat je die de rest van je leven zou dragen (en waarvoor je dus nog niet eens zo lang geleden een fiks bedrag neerlegde) blijkt minder tijdloos dan je dacht en/of je past niks meer. De horror! Zou dit het gevreesde moment zijn waarop het doek voor jou valt, op modegebied? Gelukkig: in dit soort tijden van zelfhaat is er altijd nog de geurgarderobe. De wat?! Hoe voel ik mij vandaag, hoe wil ik overkomen? Dat kun je niet alleen door middel van kleding uitdrukken, maar ook door middel van het parfum dat je draagt. Voor een avondje uit spuit je iets anders op dan voor een dag op kantoor. En net zoals je op je 18de vaak andere kleren draagt dan op je 55ste, geldt dat ook voor parfums. Een vrouw ruikt anders dan een meisje.
Toe aan iets anders
Op naar Tanja Deurloo, die ik heb leren kennen toen ik een paar jaar geleden in haar Amsterdamse Perfume Lounge een Personal Perfume Profiling (een soort geurenconsult) deed om erachter te komen welke geuren bij mij (en bij mijn huid!) zouden passen. Ik wilde iets anders, maar zag door de bomen het bos niet meer. Ik ben niet de enige die zich met deze vraag meldt, vertelt Deurloo: “We zien best vaak vrouwen van 50 die al jaren dezelfde geur dragen en nu iets anders willen.” Dat kan zijn omdat ze op een kruispunt in hun leven zijn aangekomen en ze zichzelf opnieuw willen definiëren: ze zijn gescheiden, hun kinderen zijn de deur uit of ze zijn ziek geweest en willen nu het leven vieren.
De overgang
Wat ook voorkomt, is dat ze hun lievelingsgeur ineens niet meer lekker vinden. “Dat kan hormonaal zijn bepaald. Na de overgang kan een geur die je altijd heerlijk vond, ineens helemaal niet meer lekker ruiken. Misschien omdat je huid is veranderd en geen match meer vormt met de parfum, maar het kan ook je perceptie zijn: je hebt er gewoon geen zin meer in.” Bij het kiezen van een geur gaat het op dit moment in je leven, net als bij de kleren die je draagt, om de vraag: wil ik vasthouden aan de jeugd of ben ik trots op wie ik nu ben?
Tanja Deurloo: “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen op grond van hoe je ruikt je leeftijd denken te kunnen schatten. Ruik je naar kersen, chocola of appeltjes, dan zullen mensen je jonger inschatten dan je bent.” Maar wíl je nog zo ruiken? Ikzelf niet: de geuren die mijn dochters dragen zijn veel te zoet naar mijn smaak. Maar wat draagt een vrouw van mijn leeftijd dan wel? Iemand die niet naar een snoepje wil ruiken, maar ook zeker niet stoffig? Het leuke is dat volwassen vrouwen meer complexe – en dus spannende! – geuren kunnen hebben dan hun jongere zusters.
Genoeg keus!
Daarvan zouden we nu dus moeten profiteren. Welke parfums of eau de toilettes nu het beste zijn, is moeilijk te zeggen. Ieder mens is anders en heeft zijn eigen associaties bij geuren. Maar net zomin als je tegenwoordig zomaar een T-shirt uit het rek grijpt bij H&M, zou je nu bij het kiezen van een nieuw parfum niet over een nacht ijs moeten gaan, zegt Deurloo. “Vraag om advies, en heel belangrijk: probeer een geur op de huid uit voordat je tot een aankoop over gaat.” Het mooie is: in je garderobe kun je even de weg kwijt zijn, maar in je geurengarderobe vind je altijd wel iets dat past. Er zijn meer dan 12.000 parfums op de markt…