Wat een ellende tegenwoordig hè? Terreurdreiging, crisis hier, crisis daar, oorlogen, vluchtelingen. Moedeloos word je ervan. Geloof het of niet: het is tóch wel eens erger geweest.
Waar gaat het naartoe met deze wereld? Bijna dagelijks is er een nieuwe aanleiding om hoofdschuddend de tv uit te zetten, de krant dicht te slaan of de laatste Facebookposts weg te klikken. Verhoogde terreurdreiging, een banken en eurocrisis die maar niet over lijkt te willen gaan, toenemende ongelijkheid, felle tegenstellingen tussen links en rechts, genoeg aanknopingspunten voor verhitte discussies over de richting van dit land – en de rest van de wereld eromheen. Oh, en dan hebben we het nog niet eens over mondiale problemen als klimaatverandering en de heel reële bedreigingen die dat met zich meebrengt.
Extreme geluksvogels
En toch… is er nóóit eerder een moment in de geschiedenis geweest waarop we het als menselijk soort beter voor elkaar hadden dan nu. Er is genoeg om je over op te winden. Maar naar alle gangbare maatstaven van welzijn, welvaart en veiligheid zijn wij extreme geluksvogels. “Als je één periode in de menselijke geschiedenis zou moeten kiezen om in te leven, zou het deze zijn,” zei vertrekkend president Barack Obama eerder dit jaar. “Right here, right now.”Met dat here doelde hij natuurlijk op Amerika, maar voor andere ontwikkelde economieën gaat zijn stelling net zo goed op.
Sprongen vooruit
We zijn welvarender dan ooit, leven langer dan ooit, hoeven minder hard te werken voor ons geld, we weten meer dan ooit over de wereld waarin we leven en kunnen direct in contact komen met vrijwel iedere willekeurige wereldburger. Dat hebben we voor een groot deel te danken aan het harde werken en het vernuft van onze voorouders. Maar het goede nieuws is dat er ook anno 2016 nog steeds reusachtige sprongen voorwaarts worden gemaakt. Misschien zijn die sprongen niet altijd te merken in de portemonnee van de gemiddelde Nederlander, maar als je er met een mondiale blik naar kijkt is de vooruitgang die we nog altijd boeken spectaculair.
Steeds minder armoede
In 2000 namen de Verenigde Naties het initiatief om met alle landen in de wereld een achttal doelen te gaan nastreven. Die zogenaamde millenniumdoelen gaan vooral over welvaart, gezondheid, milieu en gelijke behandeling. Doel 1 leek zeer ambitieus: het halveren van het aantal mensen in de wereld die in armoede leven. Dat waren er in 1990 – het startpunt van de meting – een kleine twee miljard. Bij het bereiken van de deadline, in 2015, was dat doel aruimschoots gehaald. Inmiddels leven er nog ‘maar’ 800 miljoen mensen onder de armoedegrens. Nog altijd veel, uiteraard, maar de daling is enorm: van voorheen bijna de helft leeft nu nog veertien procent van de wereldbevolking in extreme armoede.
Benieuwd waarom je verder zo’n geluksvogel bent? Lees het in Zin 13.
Door: Pieter Kort