Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer: een polymeer wat de agressieve superbugs tegen zouden gaan.
Polymeer
Superbugs zijn agressieve bacteriën, waaronder E. coli, die een resistentie tegen verschillende antibiotica opbouwen. Die eigenschap kunnen ze ook doorgeven aan andere cellen. Jaarlijks sterven zo’n 700.000 mensen door een superbug en volgens de World Health Organization zal dit aantal in 2050 op 10 miljoen liggen. De 25-jarige Australische promovendus Shu Jie Lam heeft een polymeer ontwikkeld dat doelgericht bacteriën kan aanvallen zonder dat daar antibiotica bij komt kijken. Meerdere polymeren worden opgestapeld in een superbug, een stervormig molecuul met 16 of 32 armen. Deze constructie, SNAPPs genaamd, hecht zich aan de bacterie en scheurt vervolgens de celwand kapot. “De bacterie komt onder zoveel druk te staan dat hij zichzelf vernietigt,” zegt Lam.
Ze benadrukt verder dat gezonde cellen met rust worden gelaten, terwijl antibiotica die ook kan aanvallen. Deze conclusie trekt zij na diverse labtests en nadat ze muizen heeft genezen die met een bacterie waren geïnjecteerd.
Begeleidend hoogleraar Greg Qiao vraagt mensen om nog niet té enthousiast te worden. “Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen en, tenzij er ineens miljoenen in wordt gepompt, kan ’t nog wel vijf jaar duren voor het polymeer volledig is ontwikkeld.”
KIJK in Zin
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.