Eén jaar lang mag Willamette Valley (Oregon Amerika) zich Wijnstreek van het jaar noemen. Hiermee liet het andere genomineerden als Champagne (Frankrijk), Kreta (Griekenland), Provence (Frankrijk) en Sonoma Country (Verenigde Staten) achter zich.
Oregon als wijn-hotspot van de Verenigde Staten bestaat nog niet zo lang. Pas een halve eeuw geleden ontdekten een paar wijnliefhebbers dat de pinot noir-druif het erg goed deed in Willamette Valley. Geen wonder eigenlijk, want de streek ligt op dezelfde breedtegraad als de Bourgogne. Voorzichtig gingen de avonturiers planten, plukken, persen, proeven, op de heuvels waar tot dan toe vooral bessen en noten werden geplant.
In 2014 is de vallei een volwassen wijnproducent, waar kleine en grote wijnboeren honderden verschillende soorten pinot noir, pinot gris en blanc, chardonnay en een enkele riesling en gewürztraminer maken. Van reserve, van één gaard, tot blends waarin allerlei druiven uit de vallei vermengd worden. Een enkeling waagt zich zelfs aan sparklings
Franse wijn van Amerikaanse heuvel
De Willamette Valley begint al vlak onder Oregon en bestaat uit talloze heuvels en dorpjes als McMinnville en Dayton. We treffen op bijna elke hoek wel een wijnproeverij – als het geen restaurant is, van een kwaliteit die je op zo’n plek niet verwacht, ondervinden we tot ons genot. We zijn er eind februari, als de vallei niet op z’n drukst is. De druivenoogst was in september en oktober, nu is het wachten tot de wijn gebotteld kan worden. We zijn er getuige van bij Domaine Drouhin, nota bene een klassiek Frans wijnhuis dat in Oregon een pracht van een heuvel heeft opgekocht, waar ze enthousiast de flessenhalzen van de reserve ‘Louise’ in rode was aan het dopen zijn.
Alle grotere wijnboeren hebben hun deuren openstaan voor nieuwsgierige proevers. De voormalige hippies van wijnmakerij Sokol Blosser hebben net een prachtige tasting room laten bouwen, die op zich al een bezoekje waard is. Rondleiding? Geen probleem. Het meeste plezier hebben wij bij Roco, het wijnhuis van Rollin en Corby Soles. De ruim besnorde ex-Texaan Rollin is, naast een van de meest gelauwerde wijnmakers uit de regio, een hartelijke grappenmaker die graag folks uitnodigt voor een diner op zijn ranch. Bij elke fles een smakelijke anekdote, meestal ten koste van conservatieve en ter eer en meerdere glorie van het vrije denken. Je moet er gewoon maar eens heen. Voor het goede leven in de vallei, om zee en de bergen, om de vrolijke inwoners en natuurlijk de wijn.