De in Amerika geboren journaliste Liddie Austin (1959) adviseert, gefundeerd en uitgesproken, over het uiterlijk van de Nederlander – vrouw of man.
Het is algemeen bekend dat vrouwen zich niet perse voor mannen kleden, maar eerder voor andere vrouwen. Hoe zit dat eigenlijk bij mannen, vraag ik me af: kleden zij zich ook voor hun eigen seksgenoten? “Veel mannen kleden zich vooral om wat aan te hebben,” bromt mijn eigen man als ik hem deze kwestie voorleg. “Verder kan het ze niks schelen.” Dat is niet waar. Als ik tegen hem zeg dat ik iets wat hij heeft gekocht niet bijzonder vind, trekt hij het nooit meer aan.
Mannendilemma’s
Zouden 50+- mannen ook modedilemma’s hebben? Maken zij zich zorgen over het gebrek aan kont in hun spijkerbroek, zoals ik dat weleens doe als ik naar sommigen van hen kijk? Vragen zij zich af hoe ze zich moeten kleden nu ze geen jongens meer zijn? Van achteren lyceum, van voren museum – is dat ook een mannelijk schrikbeeld? Ik weet het niet. Daarom besluit ik te rade te gaan bij iemand die er wel verstand van heeft.
Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, chef mannenmodezaken van Nederland, vertel het ons: hoe zit het met mannen en mode? “De doorsnee man kleedt zich inderdaad zonder erover na te denken,” zegt Kantelberg. “Mannen staan minder bewust in het leven dan vrouwen en dat vertaalt zich ook in wat zij aantrekken. De meeste 50+-mannen kiezen voor functionele kleren, ook omdat ze bang zijn om voor ijdel of nichterig te worden uitgemaakt. Uit onzekerheid spelen zij op safe: spijkerbroek, bergschoenen en een fleecevest.” Voor de goede orde (en de huiselijke sfeer): zo ziet mijn man er gelukkig beslist niet uit. “Maar dit wil niet zeggen dat ze niet extreem gevoelig zijn voor de blikken en opmerkingen van vrouwen over hun kleren! Dat zijn ze namelijk wel, zoals jij hebt gemerkt. Vrouwen kunnen mannen wat hun uiterlijk betreft maken of breken.”
De oude rockers-look
Hoe je je naar je leeftijd moet kleden, is voor mannen minder een probleem dan voor vrouwen. Kantelberg: “Vrouwen hebben meer keus op modegebied en kunnen dus gemakkelijker de plank mis slaan. Mannen zien er niet snel te oud of te jong uit. De kleren die een man van 80 draagt – een colbert, een stropdas, een pochet – kun je als dertiger ook prima dragen. Wat mij betreft is er maar één valkuil voor de 50+-man: de oude rockers-look. Nog steeds een leren broek dragen, een beetje zoals Rob de Nijs… Ik vind ’t boven de 40 geen goed idee.” De heren hebben het dus in feite gemakkelijk. Vanwaar dan die behoudzucht? “Mannen zitten in een spagaat,” legt Kantelberg uit. “Enerzijds gaan ze gebukt onder het calvinisme, met het taboe op ijdelheid; anderzijds is er de feminisering van de samenleving, waardoor mannen onzeker zijn over alles, maar zeker in relatie tot de vrouw. Vandaar ook dat vrouwen zo doorslaggevend zijn in hun opmerkingen over de kledingstijl van hun man.” Is het een verloren zaak? Niet per se. Wat
Heb er lol in!
Arno Kantelberg mannen zou willen meegeven is: heb er lol in. “Als jij dat hebt, heeft de rest van de wereld dat ook, want zij moeten er naar kijken. Kijk de kunst af bij mannen als Wilfried de Jong, Jules Deelder en Maxime Verhagen. “Of George Clooney,” opper ik. “Dat valt tegen. Zonder stylist is hij nergens. Clooney is een representant van mijn motto: het maakt niet uit wat je draagt, maar hoe je het draagt. Daarom komt hij overal mee weg.” Vooruit mannen, kies eens voor het avontuur. Wat hebben jullie te verliezen? En dan zullen wij vrouwen enthousiast reageren, dat beloof ik bij dezen.