Erik Jan Harmens (1970), schrijver en dichter, legt iedere Zin uit waarom gedichten gelukkig maken – of tot nadenken stemmen.
Metrum
Dit is een heel kort gedicht. Het bestaat uit slechts vier regels en precies vier keer tien lettergrepen. Menno Wigman is een man van het metrum. Exclusief titel 34 woorden, maar toch is het een heel verhaal. Er is gevreeën, verraden de titel en het roken. Een asbak is om een onbekende reden op de buik van de verteller geplaatst, maar alleen om af te tikken: als de sigaret uiteindelijk wordt uitgedrukt zal hij eerst worden opgetild. Zelfs de meest ongebruikelijke
handeling als een asbak op een buik plaatsen, kent zijn etiquette.
Verdwenen
Er is ‘iets zachts’ gezegd, maar je weet het al: dat was eigenlijk iets hards, het werd alleen zacht uitgesproken. Het weg kringelen van de rook staat voor iets groters: een liefde die pfffffff is uitgeblazen. Even hangt ze nog in de lucht en dan verdwijnt ze. Daarna wordt het stil: de ander draait zich om en verschaft de dichter zicht op het schouderblad. Dat ophemelen van het bed zal hij in stilte doen, hij zal de ander nu toch niet gaan vervelen met details over het in hoogte verstelbare voeteneind.
Lit d’amour
Wel is er die vraag over wat een geliefde toevoegt, wat er méér is. Misschien verlangt de dichter naar een lit d’amour voor één persoon. En dat je dan soms iets zachts tegen jezelf zegt, maar dat is dan ook echt zacht. En niemand die het in zijn hoofd haalt om op je buik te assen.