Altijd al willen weten hoe het leven van een koningin in Egypte er vroeger uitzag? Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden stelt een schat aan Egyptische stukken open voor het publiek. Met een tentoonstelling over koninginnen en de heropening van de Egyptische collectie waan je je even terug in de tijd. Trek je wandelschoenen aan want er meer dan 2000 m2 aan kunst te bewonderen.
Bijzondere graftombe
Koninginnen van de Nijl is een kennismaking met het rijke hofleven van koninginnen als Hatsjepsoet, Nefertiti en Nefertari. Zij leefden tussen 1539 – 1077 voor Christus. Zij hadden als vorstin een grote politieke invloed, voerden eigenhandig diplomatieke correspondentie, hadden een goddelijke status en bestierden het paleis. Verwonder je over maar liefst 350 Egyptische topstukken, zoals koninklijke portretten, godenbeelden, verfijnde juwelen, amuletten, kostbare gebruiksvoorwerpen en de sarcofaag en grafgiften van de beroemde koningin Nefertari (zie afbeelding), afkomstig uit het Museo Egizio in Turijn. Absolute blikvanger is de graftombe van koningin Nefertari, zorgvuldig gereconstrueerd. Koninginnen van de Nijl is een extra bijzonder, want Nederland heeft niet eerder zo’n grote zo’n grote tentoonstelling over Egyptische koninginnen gehad.
Nieuwe Egyptische zalen
Naast de tentoonstelling heeft het museum een grote Egyptische collectie met eeuwenoude stukken. Na achttien maanden verbouwen wordt deze weer opengesteld voor het grote publiek. De collectie omvat meer dan 1400 voorwerpen uit het oude Egypte. Denk aan mummies, monumentale beelden en reliëfs.
Koninginnen van de Nijl is te bezichtigen van 18 november 2016 t/m 17 april 2017 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Foto’s: Rijksmuseum van oudheden