De essentie van het boek is het proces van “worden wie je bent”
Het boek beschrijft de identiteitscrisis van Simone. Zij heeft het gevoel stil te staan en vast te zitten en begint daarom een zoektocht naar haar ware ik. Om haar zelf te (her)vinden gaat ze terug naar Winschoten, waar ze opgegroeid is. Als kind voelde zij zich een buitenstaander – ze had het gevoel dat ze niet echt bij hoorde. Ze wil in zekere zin vrede sluiten met haar verleden.
Het boek wisselt tussen het heden en het verleden. Waardoor je inzicht krijgt hoe het was voor Simone om op te groeien in Winschoten in een familie die langzaam uit elkaar valt en de betekenis hiervan voor haar huidige leven. De stukken over haar jeugd boeide me het meest. Goed beschreven hoe het voelt om niet echt er bij te horen en de worsteling tussen zich zelf blijven en zich aan te passen.
Wat ik heel mooi waren de beschrijvingen van de Groningse landschappen en de betekenis hiervan voor Simone. Ik moest in het begin erg wennen aan het switchen tussen heden en verleden, en vond het daardoor moeilijk om echt in het boek te komen. Vond het wat vaag en had moeite om me te kunnen identificeren met de hoofdpersoon. Maar langzaam wordt het duidelijk waar de verhaallijn naar toe gaat, begin je de hoofdpersoon beter te begrijpen en zie je de grote samenhang.
Ik geef het boek 3 sterren. Mijn mening over het boek in een zin is:” Ik vond het boeiend om meegenomen in de zoektocht van de hoofdpersoon naar zichzelf”