Wij doen de polonaise, Venetianen dragen maskers, in Brazilië schudden schaars geklede schoonheden met hun billen en in Cuba vieren ze la Revolución. Met een bezoekje aan het Afrika Museum vier je nu carnaval in al zijn kleurrijke verschijningsvormen.
Van Alaaf tot Alapi
Het museum deed onderzoek onder ruim 3000 Nederlanders en ontdekte dat bijna een vijfde geen carnavalsvieringen buiten de landsgrenzen kende. En dat terwijl ze ook in Afrika, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika minstens even uitbundige carnavalsfeesten kennen als bij ons.
Waar wij zingen over een paard in de gang, klinken in Brazilië samba ritmes en zien we kleurrijke en vederachtige klederdracht die weer zijn oorsprong kent in Afrika. Een overeenkomst is de katholieke aard van het feest, die in beide landen niet enorm meer op de voorgrond staat.
Het jaarlijkse Egungun Festival (Odun Egungun), dat wordt gevierd in verschillende plaatsen in het zuidwesten van Nigeria, is weer onderdeel van de Yorubareligie. De feesten worden ingeluid met het oproepen van de geesten van voorouderen (Alapi genaamd), waarbij kleurrijke gemaskerden dansen op percussiemuziek.
In Italië kent elke stad en regio zijn eigen carnavalstradities – van de prachtige maskers en kostuums bij het beroemde Carnevale di Venezia en het oudste carnaval in Fano tot het carnaval van Ivrea dat opent met een sinaasappelgevecht. Een divers palet aan partijtjes dus.
Carnaval wereldwijd
Bij Carnaval wereldwijd ontdek je (de culturele betekenis van) carnaval van land tot land, met aandacht voor de verschillen maar ook overeenkomsten tussen de vieringen. De expositie start geheel in stijl op 11 november, de dag waarop om 11:11 uur het carnavalsseizoen begint.
Bij de tentoonstelling geef je je ogen aardig de kost met een Nederlandse carnavalswagen uit het Gelderse dorp Leuth en kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro, New Orleans. Ook zie je in een kostuumatelier hoe de mooiste outfits tot stand komen (hoewel ze met de Braziliaanse bikinibroekjes vermoedelijk niet zo lang bezig zijn).
Carnaval wereldwijd is te zien van 11 november 2016 t/m 26 maart 2017 bij het Afrika Museum in Berg en Dal. Afrikamuseum.nl
Grootfoto: Bright Selmon Drah