Samensteller Robbert Ammerlaan geeft in 400 pagina’s vol foto’s, handgeschreven briefjes en andere documenten een rondleiding door het onbekende leven van de beruchte schrijver. Bron: de werkkamer aan de Leidsekade in Amsterdam, waar Mulisch alles bewaarde. Aan de hand van dit materiaal reconstrueert Ammerlaan zijn leven: de relatie tot zijn ouders, het vertrek van zijn moeder, de oorlogsjaren, de dood van zijn vader, de ontdekking van zijn schrijverschap, zijn liefdes en vriendschappen, de totstandkoming van zijn belangrijkste werken, de verhouding tot zijn collega’s en de geboorte van zijn kinderen.
Opmerkelijke onderzoeker
Er komt nogal wat aan het licht. Zo vond de 15-jarige Mulisch het nodig de seksuele aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen te onderzoeken (zie afbeelding). ‘Indien men geneigd is mededelingen te doen betreffende de Schaamstreek wordt dit op zeer hoge prijs gesteld.’ Het is 1942 en de vermoedelijk hitsige directeur van het Harry K. Mulisch Laboratorium, naambordje ‘Prof.mr.dr.ir. Mulisch, Esq.’ , heeft, naast scheikundeproefjes, blijkbaar ook andere hobby’s. ‘Men hoede zich bij het beantwoorden der vragen vooral voor terughoudendheid en valse schaamte, aangezien men daarmede het onderzoek belemmert.’
Lees hier de enquête die Mulisch samenstelde: Onderzoek mulisch-pdf
Winnen?
Harry Mulisch (1927-2010) liet een gigantisch oeuvre na, waarvoor hij ontelbare literaire prijzen en onderscheidingen kreeg. Zijn werk is in meer dan 36 talen verschenen. Mulisch overleed 30 oktober 2010. Zes jaar later verschijnt dit biografische reisverhaal van Robbert Ammerlaan, Zijn eigen land. Een reis door de werkkamer van Harry Mulisch (De Bezige Bij € 39,95). Zin heeft drie van deze prachtige boeken op de redactie liggen. Vul hieronder het winformulier in om kans te maken.