De economie heeft pieken en dalen. Achter die trage golfslag gaan wereldwijde ontwikkelingen schuil. Hier 4 trends die onze economie de komende tijd voortstuwen.
Iedereen altijd mobiel
De mobiele telefoon werd ooit uitgevonden om draadloos te kunnen bellen. Inmiddels is de telefoon een venster op de wereld geworden, een zenuwcentrum voor al je communicatie, nieuws, navigatie, entertainment en zelfs je boodschappen, je gezondheid en je geldzaken. Dankzij de groeiende toepassingen, de bijna complete dekking en steeds snellere verbindingen is iedereen overal ter wereld binnen handbereik. Dankzij social media vindt er bovendien een transformatie plaats in hoe we nieuws en informatie tot ons nemen. Iedereen die iets bijzonders meemaakt kan dat live, in hoogwaardige video-kwaliteit, ‘uitzenden’ naar iedereen die het wil volgen. Traditionele mediabedrijven breken zich dagelijks het hoofd over hoe ze moeten omgaan met die nieuwe werkelijkheid. Facebook en Twitter leven ervan.
Van produceren naar printen
In het tijdperk van de globalisering kijken we er niet meer van op: producten worden in Amerika bedacht, in China gemaakt en naar Europa verscheept. Omslachtig, maar zolang Chinezen nog altijd veel goedkoper iPhones in elkaar kunnen zetten dan Europeanen loont het voor bedrijven de moeite om de productie daar te laten plaatsvinden waar dat het goedkoopst kan. Zelfs als dat soms onder omstandigheden gebeurt die we hier eigenlijk niet acceptabel vinden. Het zou zomaar eens kunnen dat die trend de komende tijd gaat keren. Want lokale productie zou goedkoper kunnen gaan worden door nieuwe technologie zoals 3D-printing. Dat staat nu nog in de kinderschoenen, maar de technologie wordt snel beter. En daarmee komt lokale productie juist weer binnen handbereik. Bestel het product uit een online catalogus of zoek het uit in een showroom en het wordt, volledig naar je eigen specificaties, geprint terwijl je wacht. Het zal voor complexe producten nog wat langer op zich laten wachten dan voor relatief simpele, maar het zou zomaar kunnen dat we tijd- en energieverslindend gesleep met containers over zee over een paar decennia net zo ouderwets vinden als postkoetsen en windjammers.
Slimme zorg
Elk jaar gaat 10 procent van de omvang van de wereldeconomie op aan uitgaven voor gezondheid. Dat is veel, maar het wordt nog meer. Onder invloed van de vergrijzing, maar ook door de opkomst van nieuwe economieën als China en India. Dat betekent dat er een grote druk ligt op de overheid en op bedrijven in de gezondheidszorg om de zorg betaalbaar te houden. En liever niet door op de kwaliteit te bezuinigen. Daarom is veel hoop gevestigd op nieuwe ontwikkelingen. Een nieuwe generatie slimme medicijnen zorgt ervoor dat chronische zieken steeds beter ‘op maat’ behandeld kunnen worden. Er komen steeds meer technologische toepassingen waarmee patiënten op afstand ‘gemonitord’ kunnen worden, zonder dat daar controles door dure artsen voor nodig zijn. In combinatie met de analyse van ‘Big Data’ – het doorploegen van grote hoeveelheden gegevens over ziektebeelden en behandelingen – zou de gezondheidszorg wel eens een grote sprong in productiviteit kunnen gaan maken de komende jaren. En die zal nodig zijn.
Energie wordt schoon en efficiënt
De olieprijs is het laatste jaar spectaculair gedaald. Goed nieuws voor de grootverbruikers van fossiele brandstoffen, maar minder voor het milieu, zou je zeggen. Toch lijkt de ingezette beweging richting schone energie daardoor niet te worden gekeerd. De investeringen in duurzame energie – met name wind en zon – blijven toenemen. En er zijn de laatste jaren ook grote sprongen voorwaarts gemaakt in het efficiënt gebruik van energie. Gebouwen worden energieneutraal opgeleverd, LEDverlichting vervangt energie slurpende gloeilampen en er wordt hard gewerkt aan de opslag van energie die wel is opgewekt (bijvoorbeeld door de zon) maar nog niet is verbruikt. Waar energie tot nu toe vooral een vraagstuk van schaarste was – en wat er zou gebeuren als de olie echt op zou raken – is het nu meer een vraagstuk van slim en efficiënt gebruik van alle mogelijke bronnen geworden. En dat terwijl de olie nog lang niet op is.
Zondag 16 oktober lees je drie andere toekomsttrends.
Tekst: Pieter Kort hij is hoofdredacteur van platform IEX.nl