Presenteren spannend? Zelfverzekerd voor een volle zaal staan is makkelijker dan je denkt. Zeker met de adviezen van Chris Anderson – de grote man achter ideeën-imperium TED – uit zijn boek De TED-methode.
Tekst: Linda Schulp
Klaarstomen
Oefen de presentatie, écht, hierdoor neemt je zelfvertrouwen toe. Draag tijdens het repeteren de outfit die je ook tijdens de presentatie wilt dragen. Kies deze outfit ook met het oog op de mensen achter in de zaal. Zoek iets met een mooie pasvorm en koop de juiste maat, niet te wijd en ook niet te strak.
Proefpubliek
Vragen die u bij het oefenen aan uw toehoorders kan voorleggen: had ik vanaf het begin je aandacht? Waren er genoeg voorbeelden om alles duidelijk te maken? Heeft de toespraak je tot nieuwe ideeën gebracht? Begon je je te vervelen? Kan ik dingen schrappen? Kwamen mijn grappen natuurlijk over of een beetje ongemakkelijk?
Een goed begin…
Bedenk van tevoren wat de belangrijkste boodschap is die u aan het publiek wilt meegeven. Zorg dat de verhaallijn en het doel van uw presentatie tijdens de inleiding gelijk duidelijk zijn. Een goede manier is om de verhaallijn in uw introductie in zo’n vijftien woorden samen te vatten.
Less is more
Wanneer je alles in je praatje stopt wat je denkt te moeten zeggen en vervolgens alle details flink inkort, komt de boodschap niet aan. Plan je verhaal, maak het dan de helft korter en haal er dan nog eens vijftig procent vanaf. Het levert een helder betoog op, waarvan de impact veel groter is.
Ken je publiek
U kent de achtergrond door en door, maar het publiek hoort de toespraak voor het eerst. Onderzoek wie uw publiek is, hoe goed geïnformeerd ze zijn en wat voor verwachtingen ze hebben. Test uw presentatie eerst op iemand die een gemiddelde toehoorder zou kunnen zijn, dan wordt concreet wat beter kan en wat al helder is.
Verbinding maken
Heel belangrijk: bouw een band op met het publiek. Dat kan al door zelfverzekerd opkomen, om je heen kijken, oogcontact maken en glimlachen naar een aantal mensen. Ook kwetsbaarheid is een krachtig instrument. Als je het gewoon benoemt dat je het spannend vindt of met een persoonlijke noot start, is het ijs al gauw gebroken.
Overtuigen
Na het maken van een connectie met het publiek, wilt u natuurlijk ook hun aandacht vasthouden. Hulpmiddelen zijn (persoonlijke) anekdotes, visuele middelen en verhelderende, aansprekende voorbeelden. Ook humor is een goed middel. Als u start met de geruststelling dat het nu ingewikkeld lijkt maar echt leuk wordt, is de toon gezet.
Extraatje
Het gesproken woord kan nóg krachtiger worden gebracht met diverse technieken. Foto’s, illustraties, grafieken, animaties, video en audio, kunnen een toespraak zowel duidelijker als aantrekkelijker maken. Wel moet u zichzelf eerst afvragen of het niet afleidt. In de meeste gevallen kunnen tekst en beeld fijn samenwerken.
Plan B
Bedenk vooraf een geestige opmerking voor als u even niet uit uw woorden komt of als de techniek hapert, dan wint u de sympathie van de zaal. Leg uw aantekeningen aan de zijkant neer. Als u vastloopt, kunt u er een snelle blik op werpen, een slok water nemen en doorgaan.
Meer lezen? De TED-methode bestel je hier.