De boekverfilming De Held opende dit jaar het Nederlands Film Festival en is vanaf deze week ook te zien voor het grote publiek. Wij spreken schrijfster Jessica Durlacher.
Het verhaal
Sara Silverstein is net met haar familie teruggekeerd uit LA. Ze is nooit in aanraking gekomen met geweld, dus als haar zoon zich aanmeldt bij de US Marines voelt Sara zich machteloos en verpletterd. Dan wordt ze aangevallen door een vreemde man en komt haar vader plotseling te overlijden. Als vlak daarop haar gezin slachtoffer wordt van een gewelddadige inbraak, bereikt de dreiging een hoogtepunt. Houdt dit alles verband met het mysterieuze oorlogsverleden van haar vader? Sara moet de familiegeschiedenis ontrafelen om te ontdekken wie hen bedreigt en tegelijkertijd een manier vinden om haar familie bij elkaar te houden.
De Held kreeg uitsluitend lovende recensies en de boekverfilming is nu een feit. Wat maakt het verhaal zo’n succes?
“Dat is meer aan anderen om te zeggen. Maar ik ben blij dat de emotie die ik gecommuniceerd heb is overgekomen. De Held is een vrij heftig en behoorlijk controversieel verhaal, maar verbeeld in een familiale omgeving waarmee veel mensen zich kunnen identificeren. Ik wilde vertellen over een bepaalde werkelijkheid die voor mij heel belangrijk is, maar waar de wereld op een andere manier niet echt voor open staat. Mensen willen niet teveel horen over de oorlog en de joodse geschiedenis.”
Je bewerkte zelf met regisseur Menno Meyjes de roman tot een filmscenario. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Er lag al een script klaar, maar Menno wilde meer terug naar het boek. Hij zei: ‘Jij kent de personages, dat maakt de dialogen écht.’ We schreven, praatten erover en schreven weer verder. We hebben ook nieuwe dialogen bedacht, waar Menno op zijn manier iets mee heeft gedaan. Daar kregen we dan soms ruzie over, maar uiteindelijk komt er dan iets uit dat er tussenin zit.”
De cast bestaat uit topacteurs als Monic Hendrickx, Fedja van Huêt en Kitty Courbois . Ben je daarbij betrokken geweest?
“De namen zijn wel aan mij voorgelegd, maar ik vond dat verder niet aan mij. Ik heb wel ongewoon veel privileges gekregen vergeleken met de meeste schrijvers die niet zelf aan het scenario meewerken. Menno wilde dat ik er elke opnamedag bij was. Hij heeft lang gewerkt met filmmakers als Steven Spielberg en George Lucas in Hollywoord, waar het veel gebruikelijker is om op de set zelf nog te herschrijven. Dan zie je ook meteen hoe dat eruit ziet.”
Bij een film beschik je over effecten van spel, licht en geluid e.d. om de spanning op te bouwen. Hoe pak je dat aan in een boek?
“Wat De Held als boek spannend maakte is dat het een puzzel is. Met de volgorde waarin je dingen vertelt, het uitstellen van dingen en bepalen wanneer je welk greintje informatie laat vallen bouw je de spanning op. Dat werkt ook zo in een script, maar in een film is alles visueel. Het moet eigenlijk nog poëtischer zijn dan een boek, want als je teveel uitlegt maakt dat een film dood.”
En wat vind je van De Held als film?
“Het is een hele bijzondere film geworden. Ontzettend spannend, tamelijk heftig en behoorlijk politiek incorrect. De acteurs zijn geweldig, die maken het materiaal echt levend door het met zoveel inzet te vertolken. Heel mooi!”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De Held is te zien in de bioscoop vanaf 29 september 2016.
Grootfoto Jessica Durlacher: Billie Glaser