Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer over waarom volwassenen zo ziek worden van waterpokken.
In Nederland krijgt bijna iedereen op kinderleeftijd de waterpokken. Wie de dans ontspringt, bijvoorbeeld omdat hij in een ander land opgroeit waar het virus minder voorkomt, kan op latere leeftijd alsnog besmet raken. Bij kinderen vallen de symptomen best mee: een beetje hangerig en verkouden, soms wat koorts en natuurlijk die jeukende blaasjes op de huid. Volwassenen zijn er een stuk zieker van. Hoe komt dat?
Afweersysteem
“We weten het niet precies, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een sterker afweersysteem,” antwoordt medisch viroloog Mariet Feltkamp van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Als je afweersysteem is uitgerijpt, ga je agressiever met infecties om. Dat lijkt gunstig, maar soms schiet dat door en veroorzaakt het schade in je lichaam.” Veel virusinfecties, zoals hepatitis B en het Epstein-Barrvirus (ziekte van Pfeiffer), verlopen daardoor op volwassen leeftijd ernstiger. “Waarschijnlijk geldt dit ook voor het varicellazostervirus dat waterpokken veroorzaakt.”
Maar goed ook
We moeten dat fel reagerende immuunsysteem trouwens vooral dankbaar zijn, merkt de viroloog op. “Dat blijkt wel uit het feit dat waterpokken voor mensen met een verminderde weerstand gevaarlijk kan zijn. Zo gingen aidspatiënten er nogal eens aan dood toen we ze daar nog niet voor konden behandelen. Ook kunnen zwangere vrouwen, die een verlaagde afweer hebben om te voorkomen dat ze hun kind afstoten, er erg ziek van worden.”
KIJK in Zin
Benieuwd naar de laatste inzichten over halfapen die van alcohol houden, kannibalen en het hechtdraad van de toekomst? Die lees je in Zin 10. Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.