Huizen die onder water staan en niet afbetaalde leningen. Ze kunnen een erfenis diep in het rood duwen, zonder dat je het weet. Een nieuwe wet moet tegen zulke schulden beschermen.
Wat verandert er (niet)?
De drie smaken bij een erfenis blijven. Bij een zuivere aanvaarding krijgt de erfgenaam de lusten en de lasten (de schulden). Bij een weigering van de erfenis doet men afstand van alle nalatenschap met terugwerkende kracht. En bij een beneficiaire aanvaarding erf je een eventueel positief saldo na aftrek van de schulden. Erfgenamen kunnen op deze manier niet aansprakelijk worden gesteld met hun privévermogen. Had de overledene een eigen zaak of was hij zzp’er, dan is het sowieso verstandig om beneficiair te aanvaarden, zodat eventuele schuldeisers niet kunnen aankloppen.
Van der Geld: “Je bent straks beter beschermd tegen onverwachte schulden. Eerst zei de wet: eenmaal een keus gemaakt, dan is die niet meer terug te draaien. Nu zegt de wet: kon je echt niet weten dat er schulden waren, dan mag je alsnog beneficiair in plaats van zuiver aanvaarden.” Maar, geeft Van der Geld gelijk aan, dat ontslaat mensen niet van hun onderzoeksplicht. Had iemand op de hoogte kunnen of moeten zijn van schulden, dan komt de optie beneficiair aanvaarden niet in beeld.
Op welke gronden de rechter dat precies bepaalt, zal zich in de komende tijd in de rechtbanken ontwikkelen. Het is in elk geval raadzaam om assertief te zijn wanneer je de erfenis in kaart brengt.
Verder lezen
Het volledige artikel over de ontwikkelingen rondom erfrecht met informatie van experts, tips en handige sites lees je nu in Zin 11.
Tekst: Victor de Kok | Beeld: iStock | Beeldmontage: Willem Hamers
Verder kijken
Omroep Max besteedde in Hollandse zaken onlangs een uitzending aan ‘bonje over de erfenis’. Die aflevering kan je hier terugkijken.