Na minimaal 66.398.000 jaar onder de grond te hebben gelegen staat T-rex Trix weer op twee poten. Bij een boer in de Amerikaanse staat Montana lag ze al die jaren onder de grond. In september 2013 werd het eerste stukje gevonden maar toen hadden de onderzoekers nog niet kunnen dromen van zo’n compleet skelet. Het staat zelfs in de top 3 van meest complete T. rex-skeletten ooit.
Zwaar leven
Hoe ze is gestorven weten de onderzoekers niet. Wel staat vast dat ze het nodige heeft meegemaakt. Gebroken ribben, een scheefgegroeide staart, een abces in haar snuit en een bijtwond in haar kaak. Ondanks al die verwondingen is ze hoogbejaard geworden.
Het Leidse museum Naturalis wist dankzij de 23.000 donateurs de benodigde 6,5 miljoen euro op te halen. Sinds vorige week woensdag is Trix in ons land en hierdoor is Naturalis is het enige museum buiten de Verenigde Staten dat een exemplaar van deze legendarische vleesetende dinosaurus bezit.
Oog in oog met T-rex Trix
Om het contact met de bezoeker optimaal te maken krijgt Trix een dynamische pose, je kijkt recht op haar schedel omdat ze een aanvalsduik maakt. Levensechte dinorobots maken de prehistorische beleving af. Vanaf 10 september is de tentoonstelling ‘T. rex in Town’ geopend in Naturalis (Leiden). Half 2017 maakt ze een tournee langs Europese musea om eind 2018 in een vernieuwd museum terug te keren. Voor kaarten en meer info ga naar naturalis.nl
Beelden: Naturalis Biodiversity Center, Servaas Neijens en nationalgeographic.nl