Vier mensen willen een zo gelukkig mogelijk leven leiden, maar dat gaat niet van een leien dakje. Wanneer hun levens elkaar kruisen, ontstaat er langzaam weer hoop.
Verscheen op 19 juli bij Uitgeverij Athenaeum
Het verhaal
Vier gewone mensen worstelen met de raadsels in hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, eind jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar heeft geen geld om dat te ontplooien. Jake Blount is een
alcoholistische marxist op de vlucht. De verbitterde dokter Copeland vindt geen gehoor bij zijn eigen mensen. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet spreken. Wie zal hen redden?
De auteur
Carson McCullers (1917-1967) schreef op haar drieëntwintigste de roman van haar leven. Met haar meesterlijke, melancholieke stijl weet zij lezers al generaties lang te raken. De personages, met hun wensen, verwachtingen en desillusies, zijn zo mooi en indringend beschreven dat je je volledig kunt inleven in wat zij voor elkaar voelen. Een aantrekken en afstoten dat sterk lijkt op liefde.
Boekenclubrecensies
Marjan Kloosterman: De vijf hoofdpersonen vertellen hun eigen verhaal, vanuit een eigen perspectief. Ze komen allemaal zichtbaar en voelbaar tot leven. Ook de naasten, naasten in alle facetten: klanten van de kroeg of van de kermis, familie, vrienden, huisgenoten, en buren, krijgen een plek. De taal waarin dit verhaal geschreven is, is eenvoudig, zo eenvoudig dat het soms zeer doet. Zo kunnen levens lopen, en niet anders dan zo. Op bladzijde 366 van het boek verwoordt McCullers dit door het Briff, de kroegbaas, onder ogen te laten zien: ‘Want in een flits van stralend licht zag hij de strijd en de moed van de mens. De eindeloze beweging van de mensheid door de eindeloze tijd. Mensen die werken en mensen die- in één woord – liefhebben.’…lees meer
Gijs van der Poel: De grote onbekende schrijfster zo zou ik Carson McCullers willen noemen. Want voor de ontvangst van dit boek had ik nog niet van haar gehoord of iets van haar gelezen. Mogelijk omdat dit boek niet eerder in een Nederlandse vertaling is uit gegeven, maar zelfs dat weet ik niet. Het boek is geschreven in 1940 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De opkomst van het rechtsextremisme in Europa wordt in het boek enkele keren aangeroerd, maar de problemen in het diepe zuiden van de Verenigde Staten doen er bijna niet voor onder… lees meer
Dit boek ook gelezen? Stuur je recensie naar ons op via boekenclub@newskoolmedia.com of plaats hieronder een reactie! We zijn benieuwd naar jouw mening.
Nieuwsgierig?
Het boek bestel je hier.
Stemmen
Hoeveel sterren geef jij Het hart is een eenzame jager?
Discussiëren doe je zo!
Wij horen graag jouw mening! Wil je iets met ons en de deelnemers van de boekenclub delen? Reageer dan met het reactieformulier onder dit artikel. Wij houden het in de gaten en komen op de vraag of opmerking terug.