Na de bekendmaking van Dyab Abou Jahjah als Zomergast hebben 90 VPRO-leden hun lidmaatschap opgezegd. Deze week werd zelfs aangifte tegen Abou Jahjah en de omroep gedaan. Wie is deze veelbesproken man? En welke fragmenten laat hij zien? Een tipje van de sluier over de eerste aflevering én de andere vijf Zomergasten.
Activist of antisemiet?
Nieuwe presentator Thomas Erdbrink, die we kennen als Onze man in Teheran, ontvangt vanavond publicist en activist Dyab Abou Jahjah (1971). Zijn nieuwste boek Pleidooi voor radicalisering verschijnt in september bij De Bezige Bij. Schrijvers als Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa dreigen de uitgeverij te verlaten als zijn boek wordt gepubliceerd.
Niet iemand die vrij is van controverse dus. Enerzijds is hij een man die zich inzet voor gelijkheid door discriminatie en islamofobie te bestrijden, anderzijds een man die ‘een gevoel van victorie’ voelde bij de aanslagen op 11 september in New York. “Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen zien in hem een voorbeeld,” vertelt Erdbrink. “Wie is Abou Jahjah? De kijker kan zelf een mening vormen tijdens zijn ideale televisieavond.”
Nog aan het twijfelen? De VPRO zet vijf redenen op een rij om de eerste uitzending van Zomergasten te bekijken. De keuzes van Abou Jahjah zijn in ieder geval interessant. Zo komen onder meer fragmenten voorbij uit de serie True Detective, de documentaire Black Panthers, Vanguard of the Revolution en de animatiefilm Waltz with Bashir, waarin een Israëlische soldaat herinneringen ophaalt aan zijn betrokkenheid bij de Libanese burgeroorlog. Een oorlog die de geboren Libanees Abou Jahjah van dichtbij meemaakte.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wie zijn de andere Zomergasten?
Een slimme vent, zorgt dat hij zijn gastheer kent. “Ter voorbereiding ben ik vast Fârsi aan het leren, om – waar nodig – Thomas tot de orde te roepen,” aldus schrijver, cabaretier en televisiepresentator Arjen Lubach (1979). Zijn satirische talkshow Zondag met Lubach won dit jaar de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma. Wat zijn favoriete televisie- en filmfragmenten zijn horen we op 7 augustus.
Wij kijken erg uit naar Zomergast Hedy d’Ancona (1937), sociaal geograaf, oud-politica voor de PvdA, actievoerster en feministe van het eerste uur. Strijdlustig is ze nog steeds. “Als ik niet meer verontwaardigd ben, kan ik net zo goed ingekuild worden,” vertelde ze aan Zin. Hier lees je het hele interview met d’Ancona en andere activisten terug.
“Ik viel bijna van mijn stoel toen ik de vraag kreeg om deel uit te maken van Zomergasten, zo blij vereerd was ik,” vertelt Vlaamse schrijver Griet Op de Beeck (1973). Ze gaat voor fragmenten die “een licht werpen op stukjes van de wereld, de kunsten of de mensheid die voor mij van grote betekenis zijn. Als ik op die manier hier en daar iemand net dat beetje anders doe denken of kijken, of simpelweg weet te raken, dan is de avond voor mij alvast geslaagd.”
Andrea Maier (1978) is de jongste hoogleraar interne geneeskunde in ons land. Ze bestrijdt met liefde vooroordelen die aan ouderdom kleven. “Veroudering is ‘hot’ en tegelijkertijd wordt er heel moeilijk over gedaan. In Zomergasten wil ik een genuanceerd beeld van veroudering schetsen en tegelijkertijd de spectaculaire ontwikkelingen op dit terrein tonen.” Wij zijn benieuwd!
De reeks eindigt met niemand minder dan onze minister-president, Mark Rutte (1967). “Wat gaat er schuil achter dat guitige gelaat?,” vraagt presentator Erdbrink zich af. We gaan het hopelijk ontdekken in de laatste aflevering.
Zomergasten, van 31 juli tot en met 4 september 2016 op iedere zondagavond om 20.15 uur op NPO 2. Kijk voor meer informatie op Vpro.nl/zomergasten.
Foto’s: Merlijn Doomernik