Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer over er ouder uitzien dan je bent.
Ouder hoofd?
Word je vaak wat ouder geschat? Misschien heb je een afwijkende vorm van het gen MC1R. Wetenschappers ontdekten dat mensen die hiermee worden geboren, twee jaar ouder lijken dan ze zijn. Het verband tussen het gen en hoe oud iemand eruitziet, werd niet beïnvloed door geslacht, huidskleur of aantal uren in de zon. Zo’n 6 procent van de Europeanen is drager van de variant van het gen die ze twee jaar ouder doet lijken, 30 tot 40 procent heeft een variant waardoor ze een jaar ouder worden geschat.
Het gen is natuurlijk niet in z’n eentje verantwoordelijk voor hoe oud iemand eruitziet, ook omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol. “We willen het gen nog verder onderzoeken. Ook willen we weten welke genen nog meer invloed hebben op hoe oud of jong ons gezicht eruitziet,” mailt Manfred Kayser, een van de onderzoekers. Wordt vervolgd dus.
Rimpelverdwijntruc
De Amerikaanse onderzoeker Rox Anderson en zijn collega’s hebben een veelbelovend middel tegen rimpels en huidziektes ontwikkeld: een tweede huid. Het smeerbare middel bestaat uit twee lagen. Allereerst breng je siloxaan aan op de huid. Dit is een chemische verbinding, opgemaakt uit afwisselend silicium- en zuurstofatomen. Vervolgens smeer je er een laagje met platina overheen. Dit trekt het siloxaan – en daarmee de eigen huid – strak, waardoor rimpels lijken te verdwijnen. En nee, volgens de onderzoekers voel je er niets van. Je zou niet eens merken dat het middel, genaamd XPL, op de huid is aangebracht.
Ook claimen ze dat de laagjes moeiteloos een dag kunnen blijven zitten. Bij 170 proefpersonen is aangetoond dat je ermee kunt sporten en door de regen kunt lopen. Niet alleen rimpels, ook wallen en huidziektes worden door de tweede huid gemaskeerd. Volgens Anderson zouden huidziektes zelfs kunnen worden behandeld met behulp van het laagje. Door bijvoorbeeld eerst een zalf tegen eczeem op te smeren en vervolgens de tweede huid, kan de zalf beter intrekken. De meningen over het middel zijn verdeeld. Sommige dermatologen vinden het een briljant idee, anderen zijn sceptisch.
Bron: Nature Neuroscience, International Business Times, The Independent.
KIJK in Zin
Benieuwd naar de laatste inzichten over stamceltherapie en kleine (of juist grote) penissen? Die lees je in Zin 8. Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.