Bekentenis: Ik heb schandalig lang gedacht dat als brildragers gewoon een beetje beter hun best zouden doen, ze dan ook zonder bril heus alles zouden kunnen zien. Ik kon me gewoon niet voorstellen hoe het was om slechte ogen te hebben. Maar toen vond ik het ineens overal zo donker. Moest ik in restaurants mijn ogen tot spleetjes knijpen om de menukaart – nog net! – te kunnen ontcijferen. Stond ik onder de douche te turen naar welke fles nu de shampoo was en welke de conditioner. De labels lezen kon ik niet, hoezeer ik ook mijn best deed.
Het werd dus tijd voor een leesbril. Maar algauw bleek dat een leesbril niet in z’n eentje komt. Voordat ik het wist had ik er vier, van verschillend allooi: een ligt er bij de computer, een naast mijn bed, een is er om in de zon te kunnen lezen en de vierde, een goedkoop ding met iets te veel sterkte maar wel een leuk montuur (men ziet hoe ik mijn afwegingen maak), bevindt zich tegenwoordig permanent in mijn tas. En dan nog roep ik geregeld: “Waar is mijn bril?” Ik ben mijn oma geworden!
Het verval zet door
Het is inmiddels voorgekomen dat ik – brilloos – op straat werd begroet door iemand van wie ik met de beste wil van de wereld niet kon zien wie het was. Het is niet anders: vanaf een bepaalde leeftijd hoort een bril erbij. En zoals elk nadeel heeft ook dit een voordeel: met een bril kun je een mode-statement maken. Er zijn zoveel mooie brillen, dat ik bijna begrijp dat zelfs (jonge) mensen ze gewoon voor de lol dragen, zonder geslepen glazen.
Sinds de jaren 80 is de bril niet meer alleen een medisch hulpstuk, zegt ook opticien/contactlensspecialist Rolf Beck van Zicht Optiek in Amsterdam, maar een accessoire waarmee je je kunt onderscheiden. “Dat is fijn, want een bril kan een gezicht maken of breken. Hoe meer keuze, hoe beter.”
Advies voor 50+-klanten?
“Er is eigenlijk niet zoveel verschil meer tussen wat oudere en jongere mensen dragen. Ik vind de balans tussen de bril en het gezicht het belangrijkste. De bril hoeft niet de boventoon te voeren. Soms zie je eerst een bril binnenkomen en dan pas de persoon die hem draagt. Sommige mensen vinden dat leuk, ik vind dat te dominant. Maar de bril hoeft ook weer niet ondergeschikt te zijn, al heb je ook mensen die daarvoor kiezen. Het montuur moet bij je huidskleur passen, bij de kleur van je haar, bij de manier waarop je je kleedt.”
En dan is er nog zoiets als draagcomfort. Logisch: als je dat ding een groot deel van de dag op je neus hebt staan, moet je er geen last van hebben. Nu de bril een modeaccessoire is geworden, zie je elk seizoen verschillendetrends voorbijkomen. Modeontwerpers brengen nieuwe collecties uit en ook wat acteurs in speelfilms dragen heeft effect op het montuur dat ‘gewone’ mensen willen opzetten. Momenteel zie je enerzijds oversized brillen met dikke, kunststof monturen, een beetje vintage geïnspireerd. Anderzijds zijn ook juist de minimalistische monturen populair.
De zonnebril
Qua zonnebril zegt Rolf Beck: “Deze zomer gaan we ook veel modellen met een metalen montuur zien, met neussteuntjes. Dat maakt het voor de dames wel wat lastiger om de bril in het haar te zetten, want in die steuntjes raakt je haar verstrikt.” Daar sla ik me wel doorheen, denk ik. Nu alleen nog een oplossing verzinnen voor dat getob onder de douche. Of is dat misschien niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van de cosmetica-industrie?
En nog 3 tips
Meten is weten
Laat je ogen meten zodra er klachten zijn of als de bril ‘het niet meer goed doet’. Heb je een leesbril? Eens per anderhalfjaar laten testen dan.
Ontdek
Experimenteer met de verschillende looks die je door brillen in allerlei vormen en kleuren krijgt. Zo ontdek je waar je je het meest comfortabel bij voelt.
Op maat
Mensen met een afwijkende maat kunnen een maatbril van buffelhoorn laten maken. Beck: “Het gezicht wordt opgemeten om de bril passend te krijgen. Ook de kleuren kun je naar wens laten maken. Het is een soort couture.”
robin zegt
ik wil jules slaan
robin zegt
ik wil jules slaan