Als je wil afvallen, is vet meestal het eerste wat je van het menu schrapt. Maar dat moet je dus juist níet doen, volgens de schrijvers van De real meal revolutie. Zij pleiten voor banting: een dieet dat vet eten stimuleert.
Vet als basis
Tim Noakes, hoogleraar fysieke inspanning en sportwetenschappen, noemt het een mythe dat zo min mogelijk vet eten gezond is. Juist een vetrijk en koolhydraatarm dieet – de kern van banting – levert volgens hem meer energie, geen hongergevoel en meer gezondheidsvoordelen op. De basisregel: eet vet, beperk het aantal koolhydraten en laat suikers achterwege.
Vet vs. vet
Er bestaat een onderscheid tussen ongezonde en gezonde vetten. Voedingsdeskundige Sally-Ann Creed adviseert om (deels) geharde vetten in margarine en bewerkt voedsel, alle zaadoliën en transvetten te vermijden. Deze bevatten omega 6-vetzuren, die ontstekingen bevorderen. Een betere keuze zijn dierlijke vetten, bijvoorbeeld eendenvet en roomboter, en plantaardige vetten zoals kokos- en olijfolie.
Alternatieven
Oké, dus geen boterhammen, pasta bolognese en pannenkoeken meer. Gelukkig staan er in De real meal revolutie genoeg smakelijke alternatieven van kok Jonno Proudfoot. Denk aan crackers van pompoenpitten en sesamzaad, bloemkoolrijst, kokoscrêpes en spaghetti van courgette.
Winnen
Meer tips uit De real meal revolutie vind je in Zin 8. Én we geven tien exemplaren van het boek weg! Kans maken? Vul dan hieronder het winformulier in. De spelvoorwaarden van New Skool Media vind je hier.