Buren die het verschil maken. Die zich vrijwillig inzetten voor de buurt. Het lijkt een utopie, maar niets is minder waar. Het Oranje Fonds steunt veel projecten op dit gebied. Negen voorbeeldige buurtjes.
Straatfeest
Een betere buurt begint bij jezelf, maar de Burendag helpt daar een handje bij. Dit jaar vindt die plaats op 24 september. Het doel: elkaar leren kennen. Als dat ook nog iets goeds voor elkaar of de buurt oplevert, is dat mooi meegenomen. Meer info op Burendag.nl.
Uit eigen tuin
Een braakliggend stuk grond kan treurig zijn, maar vlak de mogelijkheden niet uit. Zoals: klussende buren die er een hekje omheen maken, groene vingers die zaden planten en kookgrage types die er iets eetbaars van flansen. Een buurtmoestuin zorgt hoe dan ook voor contact.
Lopend buffet
Onderschat het effect van samen eten niet. Denk aan een buurtmaaltijd voor de hele straat. Zet tuintafels bij elkaar en laat iedereen wat maken. Of organiseer een ‘walking dinner’, waarbij elke gang bij een andere buur wordt opgediend.
Win-win
Ook als er geen sprake is van een familieband, levert contact tussen oud en jong mooie momenten op. Neem daarom eens kinderen mee naar het plaatselijke verzorgingshuis. Een vingerverf of voorleessessie kan voor beide partijen plezierig zijn.
Goede buurt
Het Oranje Fonds ondersteunt kleinschalige buurtprojecten die meer betrokkenheid onder buren bevorderen. Of het nou een boodschappenplusbus is, een stormbaancompetitie van de speeltuinvereniging of een jaarlijkse buurtcamping. Meer info op Oranjefonds.nl.
Prijspakkers
De Appeltjes van Oranje worden uitgereikt aan creatieve initiatieven die de saamhorigheid in een buurt vergroten. Dit jaar werd de prijs van € 15.000 uitgereikt aan drie winnaars: een dorpshuis, een gemeenschapscentrum en een multifunctionele ontmoetingsplek. Allemaal gerund door vrijwilligers.
Dorpse power
Appeltje van Oranjewinnaar één: in het Groningse Oostwold dreigden alle voorzieningen te verdwijnen. Toen stak het hele dorp de handen uit de mouwen en dat resulteerde in De Gaveborg. Een ontmoetingsplek met kinder opvang, sport, een restaurant en supermarkt met sociale werkplekken.
(Not) so lonely
De tweede winnaar van het Appeltje van Oranje: bewoners uit het Utrechtse Nieuwer Ter Aa misten een ontmoetingsplek. Dus richtten zij Dorpshuis Ons Genoegen op. Vrijwilligers halen mensen uit hun eenzaamheid, vergezellen ouderen naar de dokter en bieden een sociale werkplek.
Meetingpoint
De derde winnaar is Gemeenschapscentrum De Pracht, dat al sinds 1981 verbinding en saamhorigheid creëert in Aalst-Waalre. Dankzij vele activiteiten, cursussen en evenementen komt jong en oud hier samen. Ook biedt het faciliteiten voor zo’n 35 lokale clubs.
9x buurman & buurman uit Zin 7. Tekst: Anna Deems i.s.m. Oranje Fonds | Beeld: iStock