Of we ooit zullen ontdekken wie de man achter Banksy is weten we niet, maar zijn gedurfde straatkunst spreekt voor zich. Bij The Art of Banksy zie je ruim 85 (!) van zijn kunstwerken bij elkaar, deels afkomstig van Banksy’s voormalige agent en vriend (hij weet het wél) Steve Lazarides.
Overal ter wereld actief
Het meisje met de hartjesballon, de kussende politieagenten, de bloemengooier op de muur tussen Israël en Palestijns gebied – zo anoniem als de maker is, zo beroemd is zijn werk. Banksy spuit wereldwijd afbeeldingen en teksten op muren, vaak met een politiek getinte, soms provocatieve boodschap. Ook heeft hij zijn eigen werk op gehangen in niet de minste musea, neem het Metropolitan in New York en het British Museum in Londen. Een van zijn laatste wapenfeiten is het naargeestige ‘anti-pretpark’ Dismaland, vorig jaar opgetuigd nabij het Engelse Bristol.
Nou ja, bijna overal…
Helaas slaat Banksy onze straten en musea vooralsnog over, maar bij The Art of Banksy zien we aan hand van gereconstrueerde Londense straten, metrostations, huiskamers en zelfs zijn atelier de meest iconische beelden in een natuurgetrouwe context. Daar dragen ook de nooit eerder vertoonde foto’s van Steve Lazarides aan bij, gemaakt tijdens zijn samenwerking met Banksy.
Een team van tachtig man is ruim een jaar bezig geweest met het bijeenbrengen van de werken. Dankzij Lazarides zie je ook twee sleutelwerken die al ruim tien jaar niet meer aan het publiek zijn getoond: Flagwall en Media Canvas.
De vraag wie of wat er achter Banksy zit, houdt de kunstwereld al sinds het begin van de jaren ’90 bezig. Ook The Art of Banksy geeft op die vraag geen antwoord, maar brengt zijn humor, durf en maatschappelijke betrokkenheid op grootste wijze in beeld. Van 18 juni t/m 30 september 2016 bij de Beurs van Berlage in Amsterdam.
Theartofbanksy.amsterdam