Arthur Japin reist de wereld over, van Ghana tot Los Angeles en van Polen tot Kenia. Niet alleen in zijn romans kruisen opvallende figuren het pad van de schrijver. Hij komt ze ook in levende lijve tegen. Tijdens deze tripjes ontmoet hij de meest uiteenlopende mensen, elk met een eigen verhaal. Soms zijn het grote levensverhalen, soms zijn het juist de kleine dingen die hij in de gaten houdt. Maar elk zijn ze mooi, lief, verdrietig of aandoenlijk. In Goed volk tekent hij de meest opmerkelijke figuren op die hij tijdens zijn vele reizen tegenkomt.
In 28 korte reisverhalen en dagboeknotities brengt hij de wereld in beeld. Zo is er de New Yorkse die hij in 2009 observeert. Een vrij dramatische dame met wandelstok en gele hoed wacht voor het stoplucht. Zuchtend en steunend steekt ze vervolgens de straat over, verlangend naar China en mompelend over een persoon die ze zo mist. Maar Japin blijft ook bij huis, wanneer hij mijmert over de zomervakanties met zijn vader. Wat een grote reis moet worden, verandert uiteindelijk in een klein tochtje. Detail: zijn vader kan geen boot besturen en al schampend langs de kade, varen ze twee rondjes.
Arthur Japin (Haarlem, 1956) won met zijn werk vele literaire prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs en de NS-Publieksprijs. De zwarte met het witte hart, Een schitterend gebrek, De overgave en Vaslav zijn wereldwijd bekend. In 2015 verscheen zijn nieuwste roman De gevleugelde. Japin schrijft ook verhalen, toneelstukken en filmscenario’s.
Arthur Japin Goed Volk (Magnolia, €17,95) bestel je hier.