In de zomer van 1905 verblijft de jonge Pablo Picasso enkele weken in Noord-Holland. Hij bezoekt de kaasmarkt, bestudeert windmolens en legt die ‘exotische wereld’ vast in zijn schetsboeken. Van de boerenmeisjes maakt hij gouaches. Voor het eerst zijn deze Hollandse werken bij elkaar te zien in de tentoonstelling Picasso in Holland. Les belles Hollandaises. Aanleiding is een recente schenking: de houten stoel waarop de Spaanse meester vaak werkte.
Speciale stoel
In café/restaurant ’s Lands Welvaren staan stoelen met armleuningen. Het is 1905 en de gasten in het Noord-Hollandse Schoorldam zitten er goed. Zo niet Picasso. Met zijn 1.63 cm kan hij zich slecht bewegen. Een tekening maken gaat lastig. Het verhaal gaat dat de uitbater daarom speciaal voor hem een eenvoudiger exemplaar neerzet: het ‘Picasso-stoeltje’.
Na Picasso’s vertrek verhuist het naar zolder. Het raakt vergeten totdat de dochter van de uitbater gaat trouwen. Ze neemt het meubel mee. Waarom? Dat blijft gissen. Sinds vorig jaar is het stoeltje in bezit van Stedelijk Museum Alkmaar. Haar hoogbejaarde zoon heeft het geschonken. Een doodgewoon exemplaar, en toch zo bijzonder vanwege de wereldberoemde gebruiker.
De tentoonstelling Picasso in Holland. Les belles Hollandaises is van 7 juni tot en met 28 augustus 2016 te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.