Wist je dat meer speelsheid in ons volwassen bestaan samenhangt met academisch succes, hersenflexibiliteit, beter kunnen omgaan met stress en zelfs een hoger ervaren kwaliteit van leven? Ontdek wat jouw speelpersoonlijkheid is, en spelen maar!
Het kind in jezelf 
Wat de huidige wetenschap bevestigt, verwoordde de Ierse dichter George Bernard Shaw al mooi: “We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen.”
Wij vroegen voor Zin 3 aan onze lezers of het kind in henzelf nog aanwezig was én spraken vier experts die het spelen niet zijn verleerd. Gelukkig bleek uit ons lezersonderzoek dat het met onze speelsheid wel snor zit. Bij de meesten van de geënquêteerden was speelsheid nog steeds een beetje (34%) tot redelijk (45%) aanwezig. Van de deelnemers gaf 18% aan speelsheid zelfs sterk te ervaren tegenover slechts 3% die het als helemaal niet aanwezig voelt.
Speeltypes 
Psychiater en pionier van speelonderzoek Stuart Brown onderscheidt acht verschillende speelpersoonlijkheden. In welke herken jij je het meest?
1. De grappenmaker. Je maakt mensen graag aan het lachen en houdt wel van een grap uithalen. Speelsuggesties: improvisatietheater, cartoons maken.
2. De beweger. Van aikido tot zumba: jij vaart goed bij beweging. Speelsuggesties: sportcursus, de dans-app Bounden.
3. De onderzoeker. Je zoekt graag nieuwe plekken, mensen en ervaringen op. Speelsuggesties: verblijf ergens via Airbnb, maak een verrassingsreis (via bijvoorbeeld Sprs.me).
4. De fanatiekeling. Je houdt van competitie, liefst met duidelijke regels en een puntentelling. Speelsuggesties: een spelletjestoernooi, een sportcompetitie.
5. De regelneef. Je ervaart plezier in het plannen en coördineren van activiteiten. Speelsuggesties: organiseer een buurtfeest, een uitgebreide spelletjesavond, help iemand anders met een draaiboek voor een evenement.
6. De verzamelaar. Je bent gek op verzamelen, of dat nou gaat om spullen of ervaringen. Speelsuggesties: vlooienmarkten, collages maken van bijzondere gebeurtenissen.
7. De creatieveling. Je gebruikt graag je handen om iets te maken, repareren of versieren. Speelsuggesties: schetsblok, rommelen met oude apparaten, je eigen kalender/cadeaupapier/ansichtkaarten maken.
8. De verhalenverteller. Je vindt het heerlijk om helemaal in verhalen op te gaan en/of deze te creëren. Speelsuggesties: schrijfcursus, boekenclub, storytelling-avond.
Stuart Brown. Play: How it shapes the brain, opens the imagination and invigorates the soul (2010).