Persoonlijke aantekeningen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog vormden de inspiratie voor Hadden we maar dezelfde taal gesproken! Hier lees je meer over dit bijzondere literaire kunstproject.
Ode aan mens en natuur
Landschapsfotograaf L.J.A.D. Creyghton en auteur en historicus Serge R. van Duijnhoven volgden de afgelopen jaren de ruim duizend kilometer lange Hindenburgerlinie. Deze frontlinie liep in de Eerste Wereldoorlog van het Belgische Nieuwpoort via Ieper en het Noord-Franse Arras, Reims en Verdun naar Pfetterhouse bij de Zwitserse grens.
Inspiratiebron voor deze zoektocht zijn de aangrijpende aantekeningen, brieven en dagboekverslagen van mannen die in de loopgraven vochten, zonder daarbij de (mede)menselijkheid uit het oog te verliezen. Met de landschapsfoto’s van Hindenburgline Project brengen Creyghton en Van Duijnhoven een ode aan de veerkracht en het regeneratievermogen van mens en natuur.
De fototentoonstelling Hindenburgline Project is te zien vanaf 30 april t/m 21 augustus bij De Pont in Tilburg.
Thuis nalezen
Met de opening van de expositie verschijnt ook het boek Hadden we maar dezelfde taal gesproken! Daarin staan de foto’s van Creyghton aangevuld door poëzie en proza van Van Duijnhoven. Ook zijn de beelden voorzien van literair en historisch commentaar van Nederlandse en Vlaamse auteurs, o.a. Tommy Wieringa, Nelleke Noordervliet en Tom Lanoye.
Letteren en lieden der Lage Landen
Het is een goede maand wat betreft Vlaams-Nederlandse samenwerkingen. Niet alleen in Hadden we maar dezelfde taal gesproken!, maar ook op het Groot Letterfestival komen Vlaamse en Nederlandse auteurs samen. Ook dit weekend staat Nederlands’ favoriete troubadour (Spinvis) op festival Motel Mozaïque met een van België’s meest geliefde muzikanten (Mauro Pawlowski). Daarnaast ging deze week Het Gelukzalige in première, door Alex van Warmerdam en het Vlaamse gezelschap Olympique Dramatique.